Ana SayfaDış HaberHiroşima anmasında vali isim vermeden “Kadınlar, çocuklar füzeyle parçalanıyor” dedi, kamera İsrail...

Hiroşima anmasında vali isim vermeden “Kadınlar, çocuklar füzeyle parçalanıyor” dedi, kamera İsrail büyükelçisine odaklandı

ABD’nin Japonya’ya atom bombası atmasının 79. yılı için Hiroşima’da düzenlenen anma törende Hiroşima Valisi Yuzaki, “Kadınlar, çocuklar füzeyle parçalanıyor” diyerek isim vermeden Gazze’yi andı, o anlarda töreni canlı yayınlayan kameralar anmadaki İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Cohen'e odaklandı. Nagazaki Belediye Başkanı Şiro da 9 Ağustos’ta yapılacak törene Rusya Büyükelçisi ile birlikte Cohen’in davet edilmeyeceğini açıkladı.

İkinci Dünya Savaşı’nda ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima ve  Nagazaki şehirlerine atom bombası atılmasının 79’uncu yılı için, Hiroşima’daki Barış Anıtı’nda tören düzenlendi.

İsrail’in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen’in de katıldığı törende konuşan Hiroşima Valisi Yuzaki, Gazze’yi ima ederek “Modern zamanlarda oklar ve kılıçlar yerine, erkek, kadın, çocuk ve yaşlılar kurşunlarla vuruluyor, füzelerle parçalanıyor” dedi.

Konuşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyelerini de eleştiren Yuzaki, “BM’nin oluşturduğu dünya düzeninin koruyucusu olması gereken büyük güçler, uluslararası hukuku ihlal ederek ve güç kullanarak statükoyu değiştirme çabası içerisindeler” ifadelerini kullandı.

Ancak törene Filistin’den temsilci davet edilmedi.

Bu durum, Hiroşima’daki Filistin destekçileri tarafından protesto edildi.

Nagazaki yönetimi İsrail büyükelçisini davet etmedi

Japonya’nın Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro ise, 9 Ağustos’taki anma törenine İsrail büyükelçisinin davet edilmeyeceğini açıkladı.

ABD ve İngiltere’den tepki: Katılmayacağız

ABD ve İngiltere’nin Japonya büyükelçileri kararı protesto ederek törene katılmayacaklarını açıkladı: 

“İsrail büyükelçisinin Cuma günkü törene davet edilmemesi, İsrail’in Rusya ile aynı görüldüğünü düşündürebilir.

“Rusya bağımsız bir ülkeyi işgal etti. İsrail ise kendini savunma hakkını kullandı. Nagasaki’deki törene ben de katılmayacağım.”

- Advertisment -