İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin bağımlılıkla imtihanını “yapısal bir tehdit” olarak tanımlayan “Bağımlılıklarla Mücadele Raporu” yayımlandı.
Rapor, İstanbul Fatih’teki İHH Genel Merkezi’nde dün (22 Nisan) düzenlenen toplantıyla medyayla paylaşıldı.
Gençlerin dijital mecralar üzerinden küresel narko-terör ağlarının ve yasa dışı bahis kıskacına alındığı vurgulanan raporda; Kahramanmaraş’taki okul saldırısı gibi trajedilerin tesadüf olmadığı, sanal bağımlılığın doğrudan toplumsal şiddeti tetiklediği uyarısı yapıldı.
“Kahramanmaraş’taki saldırı teknoloji bağımlılığının bir sonucudur”
Raporu hazırlayan Osman Atalay, toplantı sonrası Serbestiyet’in Kahramanmaraş’ta bir öğrencinin okulda gerçekleştirdiği silahlı saldırı ve bu tür şiddet olaylarının dijital dünyayla bağına dair sorularını cevapladı.
Atalay’ın değerlendirmeleri şöyle:
“Kahramanmaraş’ta yaşanan bu acı olay, bizim raporda vurguladığımız ‘teknoloji bağımlılığı ve şiddet sarmalı’ uyarımızın ne kadar hayati olduğunu gösterdi. Bu saldırı sadece bireysel bir öfke patlaması olmaktan öte, kontrolsüz dijital oyunların, sanal dünyadaki şiddet içeriklerinin ve gerçeklikten kopuşun bir sonucudur.
“Gençler ekran başında saatlerce yalnız kalarak empati yeteneklerini yitiriyor ve sanal dünyadaki şiddeti gerçek hayata taşıyorlar. Eğer teknoloji bağımlılığıyla topyekûn bir mücadele başlatmazsak, okullarımızdaki bu güvenlik risklerini sadece polisiye tedbirlerle engelleyemeyiz.”
“Asıl eksik taleple mücadelede”
Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede temel sorunun “taleple mücadele” tarafında olduğunu söyleyen Atalay, devletin; sivil toplum, Milli Eğitim, Aile ve Gençlik politikalarıyla koordineli bir yapı kurması gerektiğini belirtti.
Maddeye başlama yaşının 13-15 aralığına indiğine dikkat çekerek, mücadelenin ilk ve orta öğretimde bilinçlendirme çalışmalarıyla başlaması gerektiğini vurguladı.
“15 günlük tedaviyle çözüm olmaz”
Mevcut tedavi sistemini de eleştiren Atalay, AMATEM’lerin yapısının değişmesi gerektiğini söyledi:
“Bugün tedavi daha çok detoksla sınırlı. 15 günlük süreçle bir bağımlıyı iyileştiremezsiniz. En az 3 aylık psikolojik ve sosyal rehabilitasyon gerekiyor. İlaç ve destek önemli ama asıl etki sosyal rehabilitasyonda, yani iş ve istihdamda.”
Merkezi yapı ve okul-aile iş birliği
Atalay, koordinasyon eksikliğini gidermek için “Bağımlılıklarla Mücadele Başkanlığı” gibi merkezi bir yapının kurulmasını önerdi.
Özellikle Kahramanmaraş örneğindeki gibi trajedilerin yaşanmaması için okul ve ailenin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Çocuğu en iyi gözlemleyen öğretmendir. Davranış değişikliğini fark eden okul ve aile, erken müdahale ile bu felaketlerin önüne geçebilir” dedi.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.