Ana SayfaHaberlerİmamoğlu’nun arabuluculuğu, Türkiye'deki Uygurların yüzünü güldürdü

İmamoğlu’nun arabuluculuğu, Türkiye’deki Uygurların yüzünü güldürdü

Ocak ayının ilk günlerinden beri Sincan'daki ailelerinden haber almak için Çin konsolosluğu önünde buluşan Türkiye’deki Uygurların girişimleri sonuç verdi. Dünya Uygur Kongresi, Çin Konsolosluğu'nun Ekrem İmamoğlu'nun arabuluculuğuyla resmi başvuru taleplerini kabul edeceğini duyurdu.

Çin’deki kayıp ailelerinin bulunması talebiyle Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde buluşan Türkiye’de yaşayan Uygurlar, taleplerine Dünya Uygur Kongresi’nden gelen cevap nedeniyle günler süren protestolarına ara verdi.

Dünya Uygur Kongresi, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu: “İmamoğlu’nun yardımı ile, Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki 17 günlük protestonun sonunda, konsolosluk görevlileri, Uygurların kayıp aileleri için başvuru evraklarını kabul etmeye karar verdi.”

İmamoğlu da İngilizce Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

“İstanbul Belediye Başkanı ve aynı zamanda bir insan olarak bu konuda elimden gelen her şeyi yapacağım. Şahsıma duyulan itimat derecesi ve güveniniz için çok teşekkürler.”

Protestoları sonuç veren Uygurlar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ofisinin tüm evrakları Çin konsolosluğuna teslim etmeyi planladığını açıkladı.

Teslim için henüz bir tarih belirlenmiş değil. Nasıl ve ne zaman cevap alınacağı konusu ise konsolosluğa bağlı.

Sincan’daki yetkililerin, 2017’nin başından bu yana toplama kamplarında Uygur ve diğer Müslüman azınlıklar dahil olmak üzere 1,8 milyon kişiyi tuttuğu düşünülüyor.

Birçok akrabası Sincan kamplarında mahsur bulunan Habibullah Kuseni, Özgür Asya Radyosu’na verdiği demeçte İstanbul Belediye Başkanlığının müdahalesini ve   konsoloslukla Uygur aktivistler arasındaki arabuluculuğu şöyle anlattı:

“Belediye Başkanlığı ofisi yakınlarımızı aradı ve onlara Çin konsolosluğunun taleplerini kabul edeceğini ve bir görüşme için aramızdan iki temsilci seçebileceğimizi bildirdi.”

Kuseni, Belediye Başkanının duruma müdahale etmesinden memnun olduğunu ve konsolosluğun tüm belgeleri kabul etmesini umduğunu ifade etti.

- Advertisment -