Ana SayfaHaberlerDünyaİngiltere’nin ‘Berat Albayrak’ı da istifa etti

İngiltere’nin ‘Berat Albayrak’ı da istifa etti

Türkiye Berat Albayrak’ın istifasını konuşurken, İngiltere’nin gündeminde de “perde arkasındaki başbakan” diye bilinen, Boris Johnson’ın başdanışmanı Dominic Cummings’in Cuma (13 Kasım) akşamı 10 Numara’dan bir kutuyla ayrılması ve görevini bırakması var. Üslubu ve tarzı yüzünden Muhafazakâr Parti’de de seveni olmayan Cummings, Brexit ve sürü bağışıklığı gibi Johnson’un tartışmalı pek çok siyasetinin mimarıydı. BBC’nin haberinden aktarıyoruz.

Boris Johnson’ın politikaları üzerindeki büyük etkisi nedeniyle “perde arkasındaki başbakan” olarak tanımlanan, Brexit’in mimarı, tarzı ve üslubu nedeniyle Muhafazakâr Parti’de de nefret objesi olan başdanışman Dominic Cummings, dün 10 Numara’dan bir kutuyla ayrıldı ve görevini bıraktı.

Perşembe günü Cummings’in görevini yıl sonunda bırakacağı açıklanmıştı. Ancak BBC’nin aldığı bilgiye göre, Cummings gün içinde Başbakan Johnson’la görüştü. İkili, Cummings’in görevi hemen bırakmasının daha doğru olacağına karar verdi.

Bu hafta Başbakanlık Konutu olan Downing Caddesi Numara 10’da bir güç mücadelesi yaşanmış, Başbakanın İletişim Direktörü Lee Cain de görevi bırakmıştı. Lee Cain’in Çarşamba günü görevi bıraktığının açıklanmasının ardından, uzun süredir yakın çalışma arkadaşı olan Cummings’in de ayrılacağı konuşulmaya başlamıştı.

Cummings’in Cuma akşam saatlerinde 10 Numara’dan elinde eşyalarının olduğu bir koliyle ayrıldığı görüntülendi.

Boris Johnson’ın politikaları üzerindeki büyük etkisi nedeniyle kimilerince “perde arkasındaki başbakan” olarak tanımlanan Cummings, 2016’da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması kararının verildiği referandumda Brexit kampanyasının mimarıydı.

Cummings, geçen yıl Johnson’ı iktidara getiren seçimlerde Muhafazakâr Parti’nin izlediği stratejinin belirlenmesinde de önemli rol oynadı.

Bütün siyaseti belirleyen ama siyasette olmayan danışman

Cummings, 20 yıla yakın bir süredir Muhafazakâr Parti’nin ve hükümetlerinin üst kademelerinde çeşitli görevler almış biri. Ne seçimle politikaya girmiş bir milletvekili, ne de bakan. Hattâ Muhafazakâr Parti üyesi bile değil. Belirlenmiş bir görev alanı olmayan Cummings’in danışmanlığı neredeyse tüm politika konularını kapsıyordu.

‘Sürü bağışıklığı stratejisinin mimarı’

Sunday Times gazetesi, Mart ayında yayımladığı bir haberde, Cummings’in İngiltere’nin koronavirüs salgını karşısında belirlediği sürü bağışıklığı stratejisinin arkasındaki isim olduğunu öne sürmüş, ancak bu iddia daha sonra Başbakanlık tarafından yalanlanmıştı.

Muhafazakâr Parti’de de seveni yok

Daha önce de İngiltere başbakanlarının etkili danışmanları oldu, fakat Dominic Cummings’in durumu hepsinden farklı görülüyor. İngiltere’nin köklü siyasi geleneklerini ve yerleşik siyasi yaklaşımlarını hiçe sayan, zaman zaman kamuoyunu, siyasetçileri ve bürokratları şoke eden tutumlarıyla Muhafazakâr Parti içinden dahi tepki almış biri. Parlamentoyu ve köklü bürokratik gelenekleri önemsemeyen tutumunu medyaya karşı da gösteriyordu. Açık sorulara uçuk cevaplar vermesiyle ünlüydü.

Ocak ayında kişisel blogunda yayımladığı, hükümetle çalışacak “uyumsuzlar ve uçuklar aranıyor” şeklindeki ilânla gazete manşetlerine girmişti.

Koronavirüs yasakları sırasında memleketine gidince tepki çekmişti

Kariyeri boyunca birçok tartışmanın odağında yer alan Cummings, Mart ayında koronavirüs salgını nedeniyle uygulamaya konulan kısıtlamalar sırasında yaptığı seyahatle ülkenin gündemine oturmuş ve birçok kesimin tepkisini çekmişti. Cummings, tüm ülkede koronavirüs konusunda en sıkı önlemlerin ilân edildiği dönemde, Londra’daki evinden çıkıp 424 kilometre mesafedeki Durham’a, ailesinin evine gitmişti. Başbakan Boris Johnson, o dönem hükümetin kendi koyduğu kuralları çiğnemekle suçlanan Cummings’i görevden alma çağrılarını reddetmişti.

(BBC Türkçe)

- Advertisment -