Ana SayfaHaberlerDünyaİran ve Afganistan sınırında su çatışması : 2 İran askeri, 1 Taliban...

İran ve Afganistan sınırında su çatışması : 2 İran askeri, 1 Taliban militanı hayatını kaybetti

Afganistan-İran sınırında çatışma çıktı. 2 İran askeri ve 1 Taliban militanı hayatını kaybetti. İran ve Afganistan arasındaki gerginliğin sebebi, Hilmend Nehri üzerindeki suyun paylaşımı. İran, Taliban’ın İran’a akan su miktarını kıstığını iddia ediyor, Taliban ise kuraklık nedeniyle suyun azaldığını söyleyerek kendisini savunuyor.

Sabah saatlerinde İran-Afganistan sınırında Taliban ve İran ordusu çatıştı. İran’ın Sistan ve Beluçistan eyaletleriyle Afganistan’ın Nimroz bölgesi sınırında yaşanan çatışmalarda, iki İran askeri ve 1 Taliban militanı hayatını kaybetti. Saldırıyı hem Afgan hem de İranlı yetkililer doğruladı.

İran ile Taliban arasındaki gerginliğin sebebi Hilmend Nehri üzerindeki suyun paylaşımı. Taliban yönetimi, bölgedeki kuraklık nedeniyle Hilmend Nehri üzerindeki Keceki Barajı ve Kemal Han nehirlerinde su miktarının azaldığını ve bu yüzden İran’a su ulaşmadığını savunurken İran ise teknik bir heyetin barajları ziyaret ederek bu durumu teyit etmesi gerektiğini ifade ediyor, Taliban’ın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde İran’a giden su miktarını bilerek ve isteyerek kıstığını iddia ediyor. Bu nedenle de sınırdaki çatışmalar artıyor.  

Taliban çatışmanın ardından İran ile bir çatışmayı arzulamadıklarını, komşu ülkelerin sorunlarını diyalog yoluyla çözmek zorunda olduğunu belirtti.

- Advertisment -