Ana SayfaHaberlerİrfan Fidan açık arayla AYM aday üyeliğine seçildi

İrfan Fidan açık arayla AYM aday üyeliğine seçildi

Yargıtay üyeleri, 10 Ocak’ta boşalacak AYM üyeliği için bugün yaptıkları oylamada, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ı AYM’nin aday üyesi olarak seçti. Seçilen üç adaydan birini Cumhurbaşkanı Erdoğan AYM’ye atayacak. Fidan dışındaki iki aday Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol.

Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay kökenli üyesi Burhan Üstün 10 Ocak 2021 tarihinde yaş haddinden emekli olacak. Üstün’ün yerine gelecek isim için bugün (17 Aralık) Yargıtay Genel Kurulu’nda seçim yapıldı ve Cumhurbaşkanına sunulacak üç aday belirlendi.

Gözlerin özellikle üzerinde olduğu eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan seçimde açık arayla en çok oyu aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı iken pek çok tartışmalı davaya bakan ve 27 Kasım’da HSK tarafından Yargıtay üyeliğine seçilen Fidan, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne üye olarak atanır atanmaz, Yargıtay’daki AYM seçimi için aday olmuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, 2 Aralık günü yapılması gereken seçimin pandemi gerekçesiyle 17 Aralık’a ertelenmesinin sebebinin Fidan’ın adaylığı olduğunu ileri sürmüştü.

İrfan Fidan aday olduğu sırada, Yargıtay’daki AYM üyeliği seçiminde en güçlü adaylar eski HSK üyelerinden ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi üyesi İsa Çelik, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Mikail Özdemir, Yargıtay üyesi Yusuf Kuzu ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve 17. Hukuk Dairesi üyesi Mustafa Erol’du.

Bu dört iddialı adaydan ilk üçü (İsa Çelik, Mikail Özdemir, Yusuf Kuzu) Fidan’ın adaylığını koymasının ardından AYM üyeliği adaylığından çekilmişti.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı, İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu dün (16 Aralık) yazılı bir açıklama yaparak, yargı çevrelerinde dolaşan iddialardan hareketle bu üç adayın mobbing ve baskı uygulanarak adaylıktan çekilmesinin sağlandığını dile getirmişti. Yeneroğlu, “Gözümüzün önünde yapılan operasyonla, Yargıtay üyelerinin çoğunluğunun hiç tanımadıkları bir adaya talimatla oy vermeleri beklenmektedir” diye konuşmuştu.

Yeneroğlu, bugünkü oylamadan sonra da Twitter hesabında şunları yazdı:

“Ülkenin en tartışmalı hukukçularından birisi ömürlerini hukuka adamış Yargıtay üyelerinden açık ara en yüksek oyu alabiliyorsa, yargıçlar arasında hukukun üstünlüğüne inananların sayısının ne kadar az olduğu ortadadır.”

- Advertisment -