Ana SayfaDış Haberİsrail askerlerinin Filistinli esirlere işkence görüntüleri sızdırıldı

İsrail askerlerinin Filistinli esirlere işkence görüntüleri sızdırıldı

İsrail askerlerinin, Negev Çölü’ndeki askeri üste bir Filistinliye cinsel işkence yaptığı kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde ayrıca alıkonulan birçok Filistinlinin yere yüzüstü yatırıldığı görülüyor. Üste 7 Ekim’den bu yana 36 Filistinli esir öldü.

Negev Çölü’nde bulunan İsrail’e ait Sde Teiman askeri üs, Filistinli esirlere yönelik cinsel istismar ve işkence ile gündeme gelmiş, ilk başta 10 İsrail askeri gözaltına alınmıştı.

Bakanlar dahil çok sayıda hükümet yetkilisi gözaltıları engellemeye çalışmıştı. Halen 5 İsrail askeri olayla ilgili gözaltında tutuluyor.

İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, iddiaları doğrulayan kamera kayıtlarını yayınladı.

Yayınlanan görüntülerde çok sayıda Filistinli esirin yüz üstü yatırıldığı görülüyor.

İlerleyen saniyelerde, İsrail askerlerinin yerde yatan bir Filistinliyi alarak başka bir bölgeye götürdüğü ve cinsel işkence yaptığı kameraya yansıyor.

Kalkanlarla gizlemeye çalıştılar

Bazı askerlerin alıkonulan Filistinliye cinsel işkence yapması, diğer askerlerin ise kalkanları kullanarak o anların güvenlik kamerasınca kaydedilmesini hakkında Kanal 12’nin haberinde “(Askerler) Muhtemelen güvenlik kameralarından haberdarlar ve kalkanlarla eylemlerini gizlemeye çalışıyorlar” yorumu yapıldı.

Esir, kanlar içinde hastaneye kaldırıldı

Haberde, İsrail askerlerinin alıkonulan Filistinli’nin anüsüne bir cisim sokarak işkence ettiğinden dolayı Filistinli’nin kanlar içinde hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Sde Teiman gözaltı merkezi, daha önce de insan hakları ihlalleri ve işkencelerle gündeme gelmişti. New York Times’ın geçen ayki raporuna göre, burada tutulan Gazzelilere yönelik ağır insanlık dışı muameleler ve işkenceler yapıldığı bildirilmişti.

7 Ekim 2023’ten bu yana üste 36 esir öldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Millet, görüntülere tepki gösterdi:

İsrail askerlerinin Filistinli tutukluları kaçırdığı, işkence ettiği ve kötü muamele yaptığına dair haberler oldukça endişe verici.

Kime olursa olsun tecavüzün hiçbir haklı gerekçesi olamaz.

- Advertisment -