Ana SayfaDış Haberİsrail, “füze saldırısı yapacaklardı” diyerek Lübnan’ın güneyini vurdu, Hizbullah füzelerle cevap verdi

İsrail, “füze saldırısı yapacaklardı” diyerek Lübnan’ın güneyini vurdu, Hizbullah füzelerle cevap verdi

İsrail pazar sabahı Lübnan’ın güneyine bir dizi hava saldırısı başlattı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, hava saldırılarına gerekçe olarak Hizbulah’ın "geniş çaplı bir füze saldırısına hazırlanıyor olması" gösterildi. Operasyonun başlamasını takiben de Hizbulah, İsrail’in askeri mevzilerine saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail’in kuzeyi Pazar sabahına siren sesleriyle uyanırken ülkenin ana uluslararası havalimanı Ben Gurion’a uçuşlar başka havaalanlarına yönlendirildi, kalkışlar da rötarlı yapıldı. Havaalanı sabah 7 itibarıyla normal seferlerine devam etti.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, çok sayıda savaş uçağının Lübnan’ın güneyindeki hedefleri bombaladığını açıkladı. Hagari, İsrail hava sahasının da Hizbullah’ın füze saldırılarına karşı hava savunma sistemleri, savaş gemileri ve savaş uçakları tarafından korunduğunu belirtti.


Hizbullah da İsrail’deki çok sayıda hedefe 320’yi aşkın Katyuşa füzesi ve çok sayıda drone gönderdiğini duyurdu. Hizbullah, kaç SİHA’nın hedefine ulaştığı bilgisini paylaşmadı. Ancak örgüt, İsrail’in kuzeyinde ve işgal altındaki Golan Tepeleri’nde 11 üs, barakalar ve askeri mevzilerin hedeflendiğini belirtti.

İsrail-Hizbullah gerilimi tırmanırken, Mısır’da Gazze’de ateşkes görüşmeleri sürüyor. Hamas da Kahire’ye bir heyet gönderdiğini açıkladı. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcülerinden Sean Sayett, Başkan Joe Biden’ın İsrail ve Lübnan’daki durumu yakından izlediğini bildirdi, “Şu aşamada, Amerikalı yetkililer İsrailli muadilleriyle sürekli temas halinde. İsrail’in kendini savunma hakkına verdiğimiz desteği ve bölgede istikrar için yürüttüğümüz çabaları desteklemeyi sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

İsrail başbakanlığından yapılan açıklamada Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın durumu Tel Aviv’deki askeri karargahtan izlediği bildirildi. İsrail güvenlik kabinesi de bugün acil olarak toplanacak.

- Advertisment -