Ana SayfaDış Haberİsrail gazetesi: BAE, Gazze planında Türkiye ve Katar’ın rolü konusunda endişeli

İsrail gazetesi: BAE, Gazze planında Türkiye ve Katar’ın rolü konusunda endişeli

Jerusalem Post: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için önerilen planda Katar ve Türkiye’nin merkezi bir rol oynamasından endişe duyuyor. Genel olarak BAE, Doha ve Ankara’yı “Hamas’ı güçlendiren aktörler” olarak görüyor. Konuya yakın bir kaynak, “Bu ülkeler, terör örgütünün varlığını sürdürmesine imkân tanıyacak,” dedi.

Jerusalem Post’a konuşan bir BAE’li kaynak, “Müslüman Kardeşler bağlantılı bazı taraflar şu anda Gazze’nin yeniden inşası planında kilit pozisyonlara yerleşmeye çalışıyor,” ifadelerini kullandı.

Bu endişe, BAE’nin bu hafta resmi olarak Gazze’de konuşlanması beklenen Uluslararası İstikrar Gücü’ne (ISF) katılmayacağını duyurmasına yol açtı.

BAE Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Dr. Enver Muhammed Gargaş, Abu Dabi’deki bir zirvede, “BAE henüz istikrar gücüne dair net bir çerçeve görmedi; bu koşullarda katılım olası görünmüyor,” dedi.

ABD’nin koordinasyonunda kurulan bu ISF’nin, Mısır, Katar ve Türkiye’den askerler içermesi bekleniyor.

Trump yönetimi, bu gücün “çok yakında” Gazze’ye girmesini umduğunu belirtti ve şu anda konuşlanmayı yetkilendirecek bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde çalışıyor.

Gazze’de “ertesi gün” planı

Son iki yıldır BAE, Gazze’de “ertesi gün” senaryosu üzerine yapılan görüşmelere dahil durumda. İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer (Likud) birkaç kez BAE’yi ziyaret etti ve çok uluslu bir gücün Gazze’ye konuşlandırılması fikri, İsrailli, Amerikalı ve Emirlikli üst düzey yetkililerin görüşmeleriyle geliştirildi.

BAE, savaş sonrası Gazze’de rol oynamaya devam etmeyi planlasa da, ağırlıklı olarak insani yardım ve yeniden inşa alanlarına odaklanacak.
Bir kaynak, “BAE, insani yardım, yeniden inşa ve etkin bir yönetişimin tesisini desteklemeye odaklanacak,” dedi.
Aynı kaynak, BAE’nin ISF’ye lojistik destek sağlayabileceğini de belirtti:
“Hamas’la bağlantılı aktörlerin varlığına dair endişelere rağmen, BAE’nin amacı Gazze’de yeni bir sayfa açmak – orada farklı bir dönemi başlatmak.”

Rafah’taki Hamas üyeleri ve ateşkes endişesi

Bu arada, Rafah’ta bulunan 200 Hamas militanı konusundaki tartışmalar sürüyor. ABD ve İsrail, silah bıraktıkları takdirde bu kişilerin sürgün edilmesi fikrinde birleşmiş durumda; ancak Hamas, arabuluculara bu öneriyi reddettiğini iletti.

İsrail ise ateşkesin çökme ihtimaline karşı hazırlık yapıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Eyal Zamir, geçen perşembe günü bakanlarla yaptığı toplantıda, Trump planının başarısız olması durumunda alternatif senaryoların siyasi liderliğe sunulacağını belirtti.

- Advertisment -