Ana SayfaDış Haberİsrail Genelkurmay Başkanı, Netanyahu ile tartıştı: “Gazze’yi kimin yöneteceği belli olmazsa, bu...

İsrail Genelkurmay Başkanı, Netanyahu ile tartıştı: “Gazze’yi kimin yöneteceği belli olmazsa, bu savaş Sisifosvari bir görev olur”

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hafta sonu yapılan güvenlik toplantısında Başbakan Netanyahu'ya savaştan sonra Gazze'yi kimin yöneteceğine dair bir strateji geliştirmediği için yüklendi. Savunma Bakanı ve Şin Bet başkanı da Netanyahu ile tartıştı. Netanyahu’nunGazze’yi kimin yöneteceğiyle ilgili strateji geliştirmekten kaçmasının sebebi Gazze’nin Yahudi yerleşimcilere açılmasını isteyen aşırı sağcı ve yerleşimci koalisyon ortaklarını kızdırmamak.

İbranice yayınlanan bir habere göre, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hafta sonu yapılan güvenlik istişareleri sırasında Başbakan Benjamin Netanyahu’ya, savaştan sonra Gazze’yi kimin yöneteceğine dair bir “ertesi gün” stratejisi geliştirip duyurmadığı için yüklendi:

“Şu anda bir kez daha Cebaliye’de faaliyet gösteriyoruz. Gazze’de Hamas’ın dışında bir yönetim organı oluşturmak için diplomatik bir süreç olmadığı sürece, Hamas’ın altyapısını dağıtmak için başka yerlerde tekrar tekrar operasyonlar başlatmak zorunda kalacağız. Bu Sisifosvari bir görev olacak.”

Haberde diğer üst düzey IDF yetkililerinin de, isim vermeden siyasi liderleri karar almaya ve bir strateji oluşturmaya çağırdığı belirtildi.

Ayrıca kabine üyelerinin de Netanyahu’yu İsrail’in son birkaç haftadır sergilediği tutum ve karar alma eksikliğinin “hayatları riske attığı” konusunda uyardığı bildirildi.

Kanal 12’nin haberine göre Netanyahu, kısa bir süre önce Şin Bet şefi Ronen Bar ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile de tartıştı.

Tartışma Şin Bet başkanının, Savunma Bakanı ile “tüm cepheleri dikkate alan” bir görüşme yaptığını söylemesinden sonra başladı: 

Netanyahu: Ne?! Savunma Bakanıyla stratejik müzakereler mi yapıyorsunuz?

Bar: Ne tür bir soru bu? Elbette.

Netanyahu:  Şin Bet ve Mossad bana bağlı.

Gallant: Savunma Bakanı’nın stratejik müzakereler yapmasını mı engelliyorsunuz? Biz yapmayacağız da kim yapacak?

Netanyahu: Müzakereler sadece burada yapılacak.

Gallant: Stratejik müzakereler için her çağırdığınızda hazırlıklı geliyoruz. Hazırlıklı gelmek için toplantılar düzenlemek benim görevim. Sorun şu ki, siz bu görüşmeleri yapmıyorsunuz.

Netanyahu hükümeti, Gazze’nin yönetimine ilişkin bir plan yapmayı reddettikleri için uzun süredir eleştiriliyor. Netanyahu, koalisyonunu çökertebileceği endişesiyle bu konuda kapsamlı bir kabine toplantısı yapmaktan kaçınıyor.

- Advertisment -