Anasayfa / Dünya / İsrail Kültür Bakanı’ndan “NAZA”nın yönetmenlerine vatandaşlıktan çıkarma tehdidi: “Bu vatana ihanettir”

İsrail Kültür Bakanı’ndan “NAZA”nın yönetmenlerine vatandaşlıktan çıkarma tehdidi: “Bu vatana ihanettir”

İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar, Gazze’de Filistinli sivillerin gözetlenmesi ve öldürülmesinde kullanılan İsrail askeri sistemlerini konu alan “NAZA” belgeselinin İsrailli yönetmenleri Yuval Abraham ve Rachel Szor’un vatandaşlıktan çıkarılması için çalışacağını açıkladı. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmi “iğrenç” olarak niteleyen Zohar, belgeselin “vatana ihanet teşkil ettiğini” söyledi.

İsrail’de, Gazze savaşını İsrail ordusunda görev yapan asker ve istihbaratçıların tanıklıkları üzerinden anlatan “NAZA” belgeseli tartışma yaratmaya devam ediyor.

İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar, pazar günü yaptığı açıklamada, filmin yönetmenleri Yuval Abraham ve Rachel Szor’un İsrail vatandaşlıklarının iptal edilmesi için harekete geçeceğini söyledi.

Zohar’ın açıklaması, “NAZA”nın Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanmasının hemen ardından geldi.

“Vatana ihanet teşkil ediyor”

Zohar, İsrailli yönetmenlerin hazırladığı belgeseli “iğrenç” olarak nitelendirdi ve filmin “vatana ihanet teşkil ettiğini” savundu.

Bakan, bu nedenle Abraham ve Szor’un vatandaşlıklarının iptal edilmesi için çalışacağını açıkladı.

“NAZA”, yapımcılarının tanımıyla İsrail’in Gazze’de Filistinli sivillerin “hesaplanmış kitlesel biçimde öldürülmesinin arkasındaki sistemleri” inceliyor.

Belgeselde, Gazze’de Filistinlilerin gözetlenmesi veya uzaktan öldürülmesine yönelik operasyonlarda görev yapmış İsrail ordusu istihbarat görevlileri ve askerlerin tanıklıkları da yer alıyor.

Venedik’te ödül aldı

Film, cumartesi günü sona eren Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

“NAZA”, festivaldeki gösteriminin ardından da gündeme gelmişti. Film, salondaki izleyiciler tarafından yaklaşık 24,5 dakika ayakta alkışlanmış, gösterim sırasında Filistin bayrakları açılmıştı.

Belgesel, Tel Aviv’de geceleri çatılarda çekildi. Abraham ve Szor, film için Gazze’deki gözetleme ve uzaktan öldürme operasyonlarında görev almış 24 İsrailli asker ve askeri istihbarat görevlisiyle görüştü. Tanıklık yapan kişilerin kimliklerinin gizlenmesi amacıyla görüntüleri ve sesleri dijital olarak değiştirildi.

Venedik’te ödül kazanmasının ardından gelen vatandaşlıktan çıkarma çıkışı, “NAZA” etrafındaki tartışmayı İsrail içinde siyasi bir krize dönüştürdü.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın