Ana SayfaDış Haberİsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Liel: İsrail Lübnan'a girerse Türkiye Lübnan’a asker gönderebilir

İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Liel: İsrail Lübnan’a girerse Türkiye Lübnan’a asker gönderebilir

İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, Jerusalem Post’a verdiği demeçte Erdoğan’ın doğrudan İsrail’e müdahale edemeyeceğini ancak dolaylı yollardan Hamas’ı destekleyebileceğini iddia etti. Liel’e göre İsrail Lübnan’a saldırırsa Erdoğan Lübnan’a asker gönderebilir

İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Dr. Alon Liel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e müdahale açıklamasını değerlendirdi.

Dr. Liel, Jerusalem Post’a verdiği demeçte, “Filistinlilere, hem Hamas hem de Batı Şeria’da savaşanlara savaşlarında yardım etmek için askeri yardımı artırmaya çalışabileceğini imâ ediyor” dedi.

“Türkiye’nin Gazze’ye asker göndermesi pek olası değil”

Dr. Liel, “Daha önce Hamas için Türkiye’de bir karargah kurduğunda, muhtemelen askeri operasyonlar yürütmek, silah kaçakçılığı yapmak ve silah satın almak için para transferi yapmak niyetinde olduğunda buna teşebbüs etti. Akıl dışı davranmasıyla bilinen Erdoğan’ın İsrail’i işgal etmek için Türk askerini göndermesi pek olası değil” dedi.

“Erdoğan’ı ciddiye almalıyız”

Liel, “İsrail ile ticareti durdurmak gibi diğer tehditlerinin çoğunu yerine getirdiği için onu çok ciddiye almamız gerektiğine inanıyorum. Zaten Filistinlilere yardım etmeye çalışıyor, yaralıları Türkiye’deki hastanelere gönderiyor ve kesinlikle onlara para aktarmanın yollarını buluyor” diye ekledi.

“Erdoğan Lübnan’a asker gönderebilir”

“Bence, yapmaya çalışacağı şey, bize karşı savaşan güçleri, para göndererek veya Mısır sınırından kaçakçılık yaparak güçlendirmek olacak. Bu arada, Batı Şeria ve Kudüs’e kaçakçılık da dahil olmak üzere Mısır ile ilişkilerinde önemli iyileştirmeler yaptı. Dolaylı da olsa Kudüs’te her zaman bir varlığı oldu” diyen Dr. Liel ayrıca şunları iddia etti: “Lübnan’da önemli bir şey olursa, Erdoğan İsrail’in Lübnan’a girmesini kendisine giden yolun yarısı olarak görüyor. Lübnan’a güç gönderebilir; bunu geçmişte, muharipler ve savaş gemileri de dahil olmak üzere, Lübnan’ın karasularına gönderdi.”

“Erdoğan İsrail’in zayıflığından faydalanıyor”

Deneyimli diplomat İsrail’in Türkiye karşısında diplomatik olarak zayıf bir konumda olduğunu iddia ederek “Bu arada, eğer uygun bir diplomatik pozisyonda olsaydık, onunla ilişkilerimizi kesmemiz gerekirdi. Ancak, diplomasimizde önemli bir zayıflık var; sadece açıklamaları için ona bir bedel ödetemeyiz, bu yüzden durumu etkili bir şekilde istismar ediyor” ifadelerini kullandı.

- Advertisment -