Ana SayfaHaberlerİstanbul’da yeni taksicilik eski taksiciliğe karşı

İstanbul’da yeni taksicilik eski taksiciliğe karşı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni taksi sistemini tanıttı. 6 bin yeni taksi, plaka kiralama yöntemiyle trafiğe çıkacak. Şoförler sınavla seçilecek, sınava temel İngilizce bilgisi olan 21 yaş üstü şoförler girebilecek. Taksi ödemeleri online, kredi kartı veya İstanbulkartla yapılabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Dairesi tarafından 1453 Çırpıcı Sosyal Tesislerinde yapılan sunumda, mevcut taksi sisteminin temel sorunları, hedefler ve dünya kentlerindeki örnekler ile İBB’nin yeni taksi sistemi ele alındı. Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) onaylaması durumunda uygulamaya konulacak projede, sistemin sahibi olan İBB, ihaleyle bir iştirakini yetkilendirecek. Plaka kiralama yöntemiyle çalışacak 6 bin yeni taksi ile hizmet kalitesinin artırılacağı bir model amaçlanıyor.

Yeni uygulama neleri kapsıyor?

Ulaşım akademisinin çalışmalarıyla taksi şoförlüğü standartları belirlenecek ve kapsamlı bir sınav süreci gerçekleştirilecek. Ücret ödemesinde İstanbulkart, kredi kartı, online ödeme ve QR seçenekleri olacak. Şoför yaşı en az 21 olarak belirlenirken, şoför lisanslarının 5 yılda bir yenilenmesine karar verildi. Şoförlere en az asgari ücret tutarında sabit maaş artı prim ödemesi planlanıyor. Ayrıca şoförlerden temel İngilizce bilgisi talep edilecek.

Taksiciler, minibüsçüler ve taksi dolmuşçular arasında tartışma

Toplantıya katılan bazı taksiciler, sektörün sorunları çözülmeden 6 bin yeni plaka getirilmesine tepki gösterdi. Salonda, proje ile 1000 plaka verilecek olan minibüsçüler ve taksi dolmuşçular ile taksiciler arasında tartışma ve gerginlik yaşanırken İstanbul Taksiciler Birliği Başkanı İrfan Öztürk, konuşmasının ardından korsan taşımacılık yaptığını öne sürdüğü UBER temsilcilerinin de toplantıya davet edilmesini protesto ederek salonu terk etti.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası: Onay vermemiz mümkün değil

Taksicilerden İBB'ye tepki: İstanbul'un ihtiyacı olan haksız rekabet yapacak ilave taksi değil

İstanbul Taksiciler Esnaf Odasının (İTEO) Seyrantepe’deki merkezinde bir araya gelen tüm taksi sivil toplum kuruluş ve oda başkanları, İBB tarafından açıklanan yeni taksi yönetim sistemine karşı ortak bir açıklama yaptı.

İTEO Başkanı Eyüp Aksu, KKTC ve Azerbaycan bayraklarının önünde yaptığı basın açıklamasında İstanbul’da her 100 dakikanın 76’sının trafikte beklemekle geçtiğine dikkati çekerek, trafik sorunu çözülmeden, akıllı dijital sisteme geçilmeden, korsan taşımacılık tamamen bitmeden, tarafsız bir bilimsel saha çalışması yapılmadan taksi sayısının arttırılmasının sorunu çözmeyeceğini ifade etti.

İmamoğlu: Herkes yetkisini bilecek

İmamoğlu'nu tehdit eden şüpheli: Sana kanını içiririm - Son dakika haberleri

Yeni taksi uygulamasına onay vermeyeceklerini belirten Taksiciler Esnaf Odası’nın açıklamasını “Yetkilerini aşan bir açıklama olmuş” sözleriyle değerlendiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Bir kere, kendi yetkilerini aşan bir açıklama olmuş. İstanbul’da hangi sivil toplumda, odada görev yapıyorsa, herkesin başımızın üstünde yeri var. Herkesle, her zaman görüşürüz. Ama herkes yetkisini bilecek. Taksiciler kime, nereye mesaj verdiler, bilemiyorum. Ama umarım Aralık’ta, İstanbulluların lehine, İstanbulluların aklıyla hareket eden bir UKOME toplantısı olur. Ben de sıkı takip edeceğim. Gerekirse orada da olmayı düşünüyorum.”

- Advertisment -