Ana SayfaHaberlerİstifa kulisi: ‘Erdoğan’ın istifadan çok önce haberi vardı’

İstifa kulisi: ‘Erdoğan’ın istifadan çok önce haberi vardı’

Karar’dan Mustafa Karaalioğlu Erdoğan’ın istifayı Pazar sabahı öğrendiğini fakat “oralı olmadığını”, bunun üzerine Albayrak’ın istifa mektubunu Instagram’a koyduğunu yazdı. Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’e göre ise Berat Albayrak’ın arzusuyla Erdoğan’ın iradesi çatıştığı için Anadolu Ajansı istifayı haberleştirmedi.

Berat Albayrak’ın Instagram istifasının perde arkasıyla ilgili kulis bilgileri sürüyor. Karar gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu Erdoğan’ın istifayı Pazar sabahı öğrendiğini, gün boyu herhangi bir tepki vermediğini, Albayrak’ın bunun üzerine Instagram mesajını yayımladığını söyledi.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’e göre ise Albayrak’ın danışmanları Anadolu Ajansı’ndan (AA) istifayı haberleştirmesini istedi, ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı müdahale etti ve bu mümkün olmadı.

Karar TV’de Taha Akyol ile birlikte yaptıkları Ortak Akıl programında konuşan Mustafa Karaalioğlu, Albayrak istifasının perde arkasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Zannediyorum Sayın Albayrak’ın esas sorunu damat olmasından, ailenin bir ferdi olmasından öte antipatik oluşuydu. Türkiye kamuoyuyla, ekonomi çevreleriyle, bürokrasiyle, siyasetle, iş dünyasıyla, yani ilişki kurmak zorunda olduğu bütün muhitlerle problemli bir ilişki geliştirmiş olmasıydı. Tepeden bakmak diyebilirsiniz, kendi bildiğine çok itimat etmek diyebilirsiniz, onun da liyakata ve ehliyete önem vermemesi, arızası eksikliği diyebilirsiniz, toplamda bir antipati yarattı. Konuşma tarzından seçtiği kelimelere kadar.

“Naci Ağbal’ın Erdoğan’a gerçekleri gösterdiği teorisi var. Erdoğan’a ‘işler sizin bildiğiniz gibi değil. Merkez Bankası rezervleri 90 milyar değil, ekside, bankacılık sistemimiz felaket’ deyince, sayın Cumhurbaşkanı öfkelenmiş, meraka düşmüş. Berat beye sormuş, o durumu izah edememiş. Ama benim tahminim bu Erdoğan’la Berat Albayrak arasındaki hikâyelerden sadece bir tanesidir. Bu sürece gelirken çok şeyler birikmiştir. Erdoğan ile Albayrak her gün beraber. Albayrak Erdoğan’a ne anlatmak istiyorsa anlatmıştır. Burada başka şeyler var. O başka şeyler demokrasimizin kapalı devresi. Küskünlük olduğu belli. Erdoğan’ın Instagram yayınından çok önce bu istifa girişimini bildiğini biliyoruz. Pazar sabahından itibaren bu Erdoğan’a duyurulmuş. Belli ki Erdoğan oralı olmamış, ilgilenmemiş bunla. O yüzden Instagram’dan duyurma ihtiyacı hissetmiş Berat bey. Bu arada 27 saat Erdoğan bir çözüm aramış.”

Zeyrek: “Cumhurbaşkanlığı AA’nın istifayı haber yapmasını istemedi”

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AA’nın Berat Albayrak’la ilgili istifa haberi yapmasına karşı çıktığını yazdı.

“Albayrak’ın danışmanları normal zamanlarda ‘muhalif’ diye etiketleyip muhatap dahi almadıkları gazetecilere bile ‘istifa doğru’ bilgisini ulaştırırken AA’ya bu bilgiyi vermediler mi? Tabii ki verdiler” diyen Deniz Zeyrek şöyle devam etti:

“Hatta Anadolu Ajansı’nın bir an önce istifa haberi geçmesi için görüşmeler yaptılar. Ancak Anadolu Ajansı yöneticileri Cumhurbaşkanlığı’ndan teyit almadan haberi geçmediler. Ajans yönetiminin iletişimde olduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı AA yönetimine ‘bizden haber bekleyin’ bilgisini verdiler. Öğrendim ki bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anadolu Ajansı’nın haber yapmasına karşı çıkmış. Ben bu bilgileri ilk duyduğumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konunun haber yapılmasına ‘istifayı reddetme ihtimali’ nedeniyle karşı çıktığını düşünmüştüm. Ancak biraz daha soruşturunca, Erdoğan’ın asıl kaygısının başka olduğunu anladım. Anımsarsınız, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da benzer bir şekilde sosyal medya üzerinden istifa ettiğini duyurmuş, konu medyaya yansıyınca, önce sosyal medya üzerinden, sonra AK Parti ve MHP tabanlarından, hatta MHP lideri Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı’na çok güçlü bir ‘istifayı kabul etmeyin’ çağrısı gelmişti. Erdoğan da Soylu’nun istifasını reddetmişti.”

Selvi: “Her kafadan ses çıkması önlendi”

Hürriyet’in Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi ise istifa açıklamasının ardından yaşanan ve aralarında kendi gazetesinin de olduğu 27 saatlik sessizliği “her kafadan bir sesin çıkmasının önlenmesi” olarak yorumladı:

“Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifasıyla başlayan ve 27 saat devam eden süreçte her kafadan bir sesin çıkması önlendi. Değişik kaynaklardan yapılan açıklamaların farklı tartışmalara yol açmasının önüne geçilmiş oldu. Kimi zaman yapılan açıklamalar yeni krizlere neden olabiliyor. Ya da en azından tartışmayı farklı bir zemine kaydırabiliyor. O nedenle tek kanaldan bilgi verilmesi önemliydi. Ayrıca Berat Bey’in Cumhurbaşkanı’nın damadı olması nedeniyle işin bir de aile boyutu vardı. O nedenle sürecin tek elden yönetilmesi önemliydi. Kamuoyu Berat Albayrak’ın istifasının kabul edildiğini Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasından öğrendi.”

- Advertisment -