Ana SayfaHaberlerİstinaftan Mübariz Mansimov’a bir onama bir jest

İstinaftan Mübariz Mansimov’a bir onama bir jest

İstinaf mahkemesi Mübariz Mansimov hakkında FETÖ kapsamında "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" ten verilen 5 yıllık hapis cezasını onadı. Ama istinaf mahkemesi olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi cezayı onaylarken Yargıtay sürecini hesaba katarak Mansimov hakkındaki ev hapsini, “İstanbul sınırları dışına çıkmama” olarak değiştirdi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince, Gurbanoğlu’nun 5 Mart’ta yargılandığı davaya ilişkin verilen karar istinaf mahkemesi olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından da onandı.

Ama kararda Mubariz Gurbanoğlu hakkında “konutu terk etmeme” şeklinde uygulanan adli kontrol tedbiri, dosyanın Yargıtay’da geçireceği muhtemel temyiz süreci dikkate alınarak kaldırıldı, bu tedbirin “İstanbul il sınırlarını terk etmeme” şeklinde uygulanmasına karar verildi.

Gurbanoğlu hakkındaki “yurt dışına çıkış yasağı” ise sürüyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mubariz Mansimov Gurbanoğlu’nun, “FETÖ terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi 5 Mart’ta açıkladığı kararında, sanık Gurbanoğlu’nu “FETÖ içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Sanığın tutuklulukta geçirdiği süre ve aldığı ceza miktarını dikkate alarak tahliyesine karar veren heyet, sanık hakkında “konutu terk etmeme” ve “yurt dışına çıkış yasağı” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetmişti.

Bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesiyle de çok yakın olan Gurbanoğlu’nun sahibi olduğu Palmali şirketi, Azerbaycan petrol şirketi Socar ve Rusya petrol şirketi Lukoil’in petrol taşımacılığını yapan en büyük tanker filosuna sahipti.

Düşen petrol fiyatları yüzünden yaşanan ticari anlaşmazlıklar nedeniyle Socar ve Lukoil ile Mansimov’un şirketi Palmali konuyu Londra’daki tahkime taşımış, bu arada Mansimov, Türkiye’de bir FETÖ soruşturmasında tutuklanmıştı.

Mansimov’un sahibi olduğu Bodrum Yalıkavak’taki marina bu tutuklama sırasında marinada yöneticilik yapan Mehmet Ağar’ın kontrolüne geçmişti.

Sedat Peker, ilk videolarından itibaren Ağar’ın Mübariz Mansimov’un yat limanına çöktüğünü, FETÖ soruşturmasının bunun için kurgulandığını iddia etmişti.

Mansimov, uzun tutukluluğu sonucunda ev hapsine çıkarılmış, bu arada Londra’daki mahkemedeki savunmasını değiştirmiş, mahkeme de Socar lehine karar vermişti.

- Advertisment -