İtalya’da sendikalar İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren Küresel Sumud Filosu’nu engellemesini protesto amacıyla bugün (3 Ekim) için genel grev çağrısı yaptı.
Genel İşçi Konfederasyonu CGIL, USB ve bazı küçük sendikaların duyurduğu grev, eğitimden sağlığa, ulaşımdan kamu hizmetlerine kadar geniş bir alanda etkili olacak. Ancak İtalya’nın grev denetim kurulu, dün yaptığı açıklamada yasal bildirim süresine uyulmadığı gerekçesiyle grevi “yasa dışı” ilan etti.
CGIL açıklamasında, “İtalyan vatandaşlarını taşıyan sivil gemilere yapılan saldırı son derece ciddi bir meseledir” derken, USB sendikası ise “Demokratik değerleri ve insan onurunu ayaklar altına alan bir saldırı karşısında sessiz kalamayız. Tepki verme zamanı geldi” ifadelerine yer verildi.
Ulaşım ve kamu hizmetleri etkilenecek
Genel grev nedeniyle tren seferleri saat 21.00’e kadar aksayacak. Trenitalia bazı seferlerin iptal edilebileceğini duyurdu. Milano çevresinde hizmet veren Trenord ise havaalanı trenlerinin iptali halinde otobüslerle alternatif ulaşım sağlayacağını açıkladı.
Grevin bugünkü uçuşlarda da gecikme ve iptallere yol açabileceği düşünülüyor. Sivil Havacılık Kurumu ENAC, 07.00-10.00 ve 18.00-21.00 saatleri arasında uçuşların garanti edildiğini hatırlattı.
Roma, Milano ve diğer şehirlerde otobüs, metro ve tramvay seferleri etkilenecek. Fiumicino Havalimanı bağlantılarında da aksamalar bekleniyor.
Okullar, anaokulları, sağlık kurumları ve otoyol gişelerinde çalışanlar da greve katılabilir. Sağlık kurumlarında acil hizmetler dışındaki hizmetlerin ertelenebileceği tahmin ediliyor.
Hükümetten sert tepki
Başbakan Giorgia Meloni, sendikaların genel grev kararının “Filistin halkına hiçbir faydası olmayan” bir girişim olduğunu savunarak şunları söyledi:
“Bu bana, İtalyan halkına büyük rahatsızlık verecek bir eylem gibi görünüyor” dedi. Sendikaları alaya alarak, “Uzun hafta sonu tatili ile devrim bir arada gitmez.”
Savunma Bakanı Guido Crosetto ise, “Bir istasyonu, havaalanını ya da otoyolu kapatmak Filistin halkına nasıl fayda sağlayacak? Bu sadece İtalyan halkına zarar verir” diye konuştu.
Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, grevi engellemek için yasal işlem başlatabileceğini duyurdu. Salvini, “CGIL ve solcu aşırılık yanlılarının İtalya’yı kaosa sürüklemesine izin vermeyeceğiz” dedi. Grevcilere “barış yanlısı değil, çapulcu” nitelemesinde bulundu.
İtalya’da planlanan grev, İsrail’in yardım filosuna müdahalesiyle başlayan protestoların bir parçası olarak görülüyor. Ancak hükümet ile sendikalar arasındaki gerilim giderek artıyor.