Ana SayfaHaberlerDünyaKaliforniya referandumunda Vali görevde kaldı: Eyalet şimdi boşa giden 300 milyon doları...

Kaliforniya referandumunda Vali görevde kaldı: Eyalet şimdi boşa giden 300 milyon doları konuşuyor

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 2018’de vali seçilen Demokrat Gavin Newsom’ın görevden alınması için yapılan referandumda karar, yüzde 70 ile mevcut durumun devamı yönünde oldu. Batı Eyaleti, aylardır sandık için harcanan ve 300 milyon doları geçeceği öngörülen parayı konuşuyor. Uzmanlar referanduma gitmeyi zorlaştırma çağrısında bulunuyor.

Covid-19 yasaklarına uymaması ve yasakları küçük işletmelere uygularken özellikle film endüstrisini kayırması nedeniyle koltuğu tartışmaya açılan Vali Newsom’un görevden alınma referandumu için 1.7 milyon imza toplanmış, valilik seçimlerine 1 yıl kala yeniden oylamaya gitme kararı alınmıştı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Demokrat Vali Gavin Newsom’un görevden alınması referandumu sonucu, vali lehine sonuçlandı.

Yapılan oylama sonucunda halkın yaklaşık yüzde 70’i, Vali Newsom’un görevine devam etmesi yönünde oy kullandı. Henüz resmi sonuçlar açıklanmamış olsa da yapılan tahminler, Newsom’un bu sonuçlara göre görevine devam etmesi yönünde bir kararın ortaya çıktığını gösterdi. AP, CNN ve NBC News basın kuruluşları da yayınladıkları anket sonuçlarına göre Vali’nin görevine devam edeceğine dair sonuçları duyurdu.

Newsom: Trump’ı yendik ama Trumpizm ölmedi

Koltuğunu koruduğunun kesinleşmesinin ardından kameralar karşısına çıkan Vali Newsom, Trump’ın Kaliforniya seçimlerinden önce yaptığı hile yorumlarına dikkat çekti:

“Daha geçtiğimiz günlerde, eski başkan bu seçimde hile olduğuna dair bir çıkış yaptı. Demokrasi bir futbol topu değildir sağa sola atasın… Biz Trump’ı yenmiş olabiliriz ama bu ülkede Trumpizm ölmedi. ”

Kaliforniya’nın 2021 referandumu, bugüne kadarki en pahalı seçimlerden biri olma yolunda ilerliyor ve eyalet hazineden 300 milyon dolara yakın para harcadı.

Eyalet Sekreteri Dr. Shirley Weber, yerel medyaya verdiği demeçlerde sürecin bazı bölümlerinin değişmesi gerektiğini söyledi: “Bu sistem 100 yıldan daha eski. 100 yıldır revize etmedik”

Weber’e göre, Kaliforniya Salı günü bu referandum için 276 milyon dolar harcadı ve bilanço 300 milyon doların üzerine çıkacak.

Sandığa götüren süreçte barajların çok düşük olduğunu belirten uzmanlar bu tür referandumları yapmayı daha zor hale getirecek reformları destekliyor.

California yasalarına göre, görevdeki Vali aleyhine bir önceki valilik seçiminde oy kullanan toplam seçmen sayısının yüzde 12’si imza verirse Vali hakkında görevden alınma referandumu düzenleniyor.

UC Berkeley Devlet Araştırmaları Enstitüsü’nün yaptığı ankette, bu oranın 25’e çıkarılması gerektiğini düşünenler çoğunlukta.

Uzmanlar, oy pusulasında yer alan yedek adayın oyların %50’sini alamaması durumunda, görevdeki valinin yerini almak için yarışan “yedek” aday yerine iki aday arasında ikinci tur yapılması gerektiğini söylüyor.

- Advertisment -