Ana SayfaDış HaberKanada’da bir Avukat mahkemeyi trolledi: Duruşmaya yapay zeka ile kurguladığı dava örnekleri...

Kanada’da bir Avukat mahkemeyi trolledi: Duruşmaya yapay zeka ile kurguladığı dava örnekleri ile girdi

Kanada'da bir avukat, hukuki araştırma için kullandığı yapay zekâ sohbet robotu ile "hayali" davalar yaratmasının ardından, eleştirilerin odağı oldu. British Columbia yüksek mahkemesinde görülen bir velayet davası sırasında hukuki görüşlerini geliştirmek için ChatGPT kullandığı iddia edildi.

Hakkında soruşturma açılan Vancouver’lı Avukat Chong Ke’nin, British Columbia yüksek mahkemesinde görülen bir çocuk velayeti davası sırasında hukuki görüşlerini geliştirmek için ChatGPT kullandığı iddia edildi.

Mahkeme belgelerine göre Ke, net değeri 70 ila 90 milyon dolar arasında olduğu söylenen bir şirketi olan işadamı  Wei Chen’i temsil ediyordu. Ke’nin ChatGPT’ye müvekkilinin durumuna uygulanabilecek önceki içtihat örneklerini sorduğu, ChatGPT’nin ona üç sonuç ürettiği ve bunlardan ikisini mahkemeye sunduğu iddia edildi.

Ancak çocukların annesinin avukatları, defalarca talep etmelerine rağmen Ke’nin mahkemeye sunduğu iki dava ile ilgili herhangi bir kayıt bulunamadı.

Tutarsızlıklarla karşılaştığında Ke geri adım attı.

Mahkemeye “Karşı tarafın avukatını ya da mahkemeyi yanlış yönlendirmek gibi bir niyetim yoktu ve yaptığım hata için içtenlikle özür dilerim.” diyerek bir e-posta yolladı.

Anne Nina Zhang ‘i savunan avukatlar, Ke’nin davranışını “kınanması gereken ve azarlanmayı hak eden” bir davranış olarak nitelendirdi çünkü Ke’nin bahsettiği vakaların gerçek olup olmadığını belirlemek için “hatırı sayılır bir zaman ve masraf” yapılmasına neden oldu.

Özel masrafların karşılanmasını talep ettiler, ancak davaya bakan Hakim, böyle bir “olağanüstü adımın” avukatın “kınanacak bir davranışta bulunduğunun veya süreci kötüye kullandığının” tespit edilmesini gerektireceğini söyleyerek talebi reddetti.

Meraklısı için Ke’nin Avukatı olduğu davanın kısa bir özeti.

*Not: Edindiğim bilgileri yapay zekaya derlettim.

Çinli iş adamı Wei Chen’in boşanma davası, 70 ila 90 milyon dolar arasında net değere sahip olduğu söylenen bir figür olarak dikkat çekiyor. Chen’in eski eşi Nina Zhang ise üç çocuğuyla birlikte Batı Vancouver’da 8,4 milyon dolarlık bir evde yaşıyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında mahkeme, Chen’in yıllık gelirini 1 milyon dolar olarak hesapladıktan sonra Zhang’a aylık 16.062 dolarlık nafaka ödemesi yapmasına karar verdi. Ancak, bu karardan kısa bir süre önce, Chen’in çocuklarının Çin’e seyahat etmesine izin veren bir emir için başvuruda bulunuldu.

Başvuru bildiriminde, iki vaka örneği sunuldu: biri bir annenin “7 yaşındaki çocuğunu altı haftalığına Hindistan’a götürdüğü” ve diğeri ise “annenin 9 yaşındaki çocukla seyahat etmek için annesinin ebeveynlerini ve arkadaşlarını ziyaret etmek için dört hafta boyunca Çin’e başvurusunu” verdiği şeklindeydi. 

- Advertisment -