Ana SayfaHaberlerKanunu var ama kararnamesi yok: Off-shore vergisi 15 yıldır hükümsüz

Kanunu var ama kararnamesi yok: Off-shore vergisi 15 yıldır hükümsüz

AK Parti hükümeti 2006’da vergi cennetleriyle yapılan ticari işlemlere yüzde 30 vergi uygulaması getirerek büyük takdir topladı. Teklife muhalefet de olumlu oy verdi. Uygulama için vergi cenneti ülkelerin bir kararnameyle belirlenmesi gerekiyordu, fakat aradan 15 yıl geçti, o kararname çıkmadı. CHP lideri Kılıçdaroğlu bugün (5 Ekim) Meclis’te yaptığı konuşmada, kararnamenin çıkartılmamasıyla uyuşturucu kaçakçılığı ve rüşvet paralarının vergi cennetlerinde aklanarak Türkiye’ye sokulması arasında bağ kurdu.

AK Parti hükümetinin 2006’da çıkardığı, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun off-shore işlemlerle ilgili vergilendirmeyi tanımlayan 30. maddesinin 7. bendi şöyle:

“Kazancın elde edildiği ülke vergi sisteminin, Türk vergi sisteminin yarattığı vergilendirme kapasitesi ile aynı düzeyde bir vergilendirme imkânı sağlayıp sağlamadığı ve bilgi değişimi hususunun göz önünde bulundurulması suretiyle Bakanlar Kurulunca ilan edilen ülkelerde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara (tam mükellef kurumların bu nitelikteki ülkelerde bulunan iş yerleri dahil) nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden, bu ödemelerin verginin konusuna girip girmediğine veya ödeme yapılan kurumun mükellef olup olmadığına bakılmaksızın % 30 oranında vergi kesintisi yapılır.”

Kanun, 2006’da muhalefetin de desteğiyle Meclis’ten geçti. Fakat uygulama için gereken kararname ne ‘parlamento hükümeti’ (2006-2018) ne de ‘Cumhurbaşkanlığı hükümeti’ döneminde çıkartıldı. Dolayısıyla ‘off-shore vergisi’ hiçbir zaman uygulama alanına giremedi.

“Uyuşturucu baronları ve rüşvet paraları için kararname çıkmadı”

Bugün meclis grup toplantısında “hep birlikte el kaldırdık” diyerek, 2006’daki düzenlemeyi hatırlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Bu kararname niçin çıkmıyor? Ben söyleyeyim. Uyuşturucu baronlarının paraları için çıkmıyor. Rüşvet paraları için çıkmıyor. Rüşveti alacaksın oraya götüreceksin, oradan Türkiye’ye getireceksin, meşruiyet kazandıracaksın. Uyuşturucu paralarını oradan getireceksin meşruiyet kazandıracaksın. Türkiye’yi kocaman bir çamaşırhaneye çevirdiniz.”

- Advertisment -