Ana SayfaHaberlerKaradeniz’deki vaka artışının nedeni ‘yaylacılık’

Karadeniz’deki vaka artışının nedeni ‘yaylacılık’

Dünya gazetesinin (24 Şubat) sorularını cevaplayan Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hakan Uzun, Doğu Karadeniz illerindeki koronavirüs vaka sayılarının yüksekliğini, şehir halkının Cuma-Pazar arasında köy ve yaylalara hücum etmesine bağlıyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü de aynı kanaatte.

Sağlık Bakanlığı’nın haftada bir açıklamaya başladığı ‘yüz bin kişiye düşen vaka sayısı’ tablolarının sonuncusunda da beş Karadeniz kenti ilk beş sırayı aldı: Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Rize.

Dünya gazetesi muhabiri Yasemin Salih bunun nedenini Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hakan Uzun’a sordu. Uzun’a göre bu illerdeki vaka artışının nedeni, Karadeniz bölgesindeki gündelik yaşam pratiğinin kendine haslığıydı:

“Kentte yaşayan insanların çoğunun yaylada ya da köyde bir evi var. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı nedeniyle Trabzon kent merkezinde yaşayanların neredeyse tamamı cuma gününden yayladaki evine gidiyor. Herkeste ‘Bu temiz havada virüs barınmaz’ fikri yerleşmiş. Maskeler çıkarılıyor, temiz havada aileler buluşuyor, mangallar yapılıyor. Virüs iyice bulaştırılıyor. Pazar akşamı ise yeniden kentlere dönülüp, bu kez kentte kalanlara virüs yayılıyor.”

Kış nüfusunun yaş ortalaması

Uzun’a göre vaka artışında bir neden de bölgenin özellikle kış aylarında değişen demografik yapısı. Dr. Hakan Uzun bu yapıyı ve salgının yayılmasındaki rolünü de şöyle açıklıyor:

“Bölgede yaşlı nüfus yoğunlukta. Özellikle kış aylarında 65 yaş üstü nüfus kalıyor genellikle. Onlar da virüsü semptomsuz atlatamıyor. Dolayısıyla rahatsızlık hissedip test yaptırmaya gidiyorlar. Yani burada test sayısı da diğer illerle kıyaslanmalı.”

Uzun’un dikkat çektiği bir başka konu da yaşlı nüfusun fazla olduğu kentte aşılamanın ardından bir “yalancı güven duygusu”nun oluşmasıydı:

“Aşılama yeterince hızlı ilerlemiyor. Öte yandan aşı yaptıranlarda bir rahatlama, kuralları esnetme olduğunu görüyoruz.”

Tevfik Özlü de ‘yaylalar’a bağlamıştı

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de geçtiğimiz günlerde benzer bir açıklamada bulunmuştu. Özlü, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle yöre insanının birçoğunun Cuma günü akşamı itibariyle köylerine gittiğini, orada komşu ve akrabaları ile bir araya gelip vakit geçirdiğini, bunun da vaka artışlarına yol açtığını söylemişti.

- Advertisment -