Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun 12 Kasım 2011’de tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetmesine ilişkin yeniden yürütülen soruşturmanın “Kurtlar Vadisi Pusu” dizisiyle ilgili bölümüne ilişkin açıklama yaptı.
Başsavcılığın 16 Eylül tarihli açıklamasına göre, savcılığa ulaşan ihbarlar ile soruşturma kapsamında yapılan tespitler birlikte değerlendirildi.
Savcılık, dizide yer alan “Kazım Kaşifoğlu” karakterinin Kaşif Kozinoğlu’na gönderme olduğu, bu karakterin “vatan haini” olarak gösterilmesinin ardından öldürüldüğü ve bazı sahnelerde “FG” harf grubunu taşıyan araç plakalarına yer verildiği yönündeki iddiaların araştırılmasına karar verdi.
Açıklamada, dizinin belirli bölümlerinde “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü lehine propaganda, örtülü mesaj, örgütsel talimat veya yönlendirme niteliğinde içeriklerin bulunup bulunmadığının” alanında uzman kişilerden oluşturulacak bilirkişi heyetince inceleneceği belirtildi. Başsavcılık, bilirkişi incelemesinin söz konusu iddiaların açıklığa kavuşturulmasına yönelik olduğunu ve soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.
Dizinin senaristi de ifade vermişti
“Kurtlar Vadisi Pusu” ile Kozinoğlu arasında bağlantı bulunduğu iddiaları, yeniden açılan soruşturma kapsamında daha önce de gündeme gelmişti. Dizinin senaristlerinden Raci Şaşmaz soruşturma kapsamında ifade vermişti.
Şaşmaz, herhangi bir legal ya da illegal güç veya suç odağıyla bağlantıları bulunmadığını söylemiş; dizide bir karakterin ölümünün senaryo açısından o hikâyenin sona ermesi anlamına geldiğini, gerçek hayattaki bir kişinin ölümünü önceden bilmelerinin mümkün olmadığını savunmuştu.
15 yıl önceki dosya yeniden açıldı
Kaşif Kozinoğlu, Odatv soruşturması kapsamında tutuklanmış ve Silivri Cezaevi’ne konulmuştu. 12 Kasım 2011’de cezaevinde rahatsızlanan Kozinoğlu, Silivri Devlet Hastanesi’ndeki kontrolünün ardından cezaevine geri gönderilmiş, aynı gün yeniden rahatsızlanarak hayatını kaybetmişti.
Ölümünün ardından yürütülen ilk soruşturmada Adli Tıp Kurumu, ölümün kalp rahatsızlığına bağlı doğal nedenlerle gerçekleştiği yönünde rapor hazırlamıştı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı da kamu görevlilerinden kaynaklanan ihmal, kasıt veya gecikme ile üçüncü kişilere atfedilebilecek bir kusur bulunmadığı sonucuna vararak dosyada takipsizlik kararı vermişti.
Ancak Silivri Sulh Ceza Hâkimliği, 26 Ağustos 2026’da bu takipsizlik kararını kaldırdı. Soruşturma yeniden açıldı, dosyaya gizlilik kararı getirildi ve özel bir soruşturma ekibi oluşturuldu.
Mezarı açıldı, üç kişi tutuklandı
Yeni soruşturmada olay tarihinde cezaevinde görev yapan 11 kişi hakkında işlem başlatıldı. İlk aşamada 10 kişi gözaltına alınırken bir kişinin FETÖ soruşturması firarisi olarak yurt dışında bulunduğu tespit edildi. Gözaltına alınanlardan biri tutuklandı.
10 Eylül’de düzenlenen ikinci operasyonda ise aralarında iki gazeteci ile yedi sağlık çalışanının bulunduğu dokuz kişi gözaltına alındı. Selahattin Günday, Özlem Uslu ve Emre Atmaca tutuklandı; diğer altı kişi adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında Kozinoğlu’nun kesin ölüm nedeninin ve ölümünde üçüncü kişilerin müdahalesi bulunup bulunmadığının yeniden belirlenmesi amacıyla feth-i kabir kararı da verildi. 12 Eylül’de Ümraniye’deki mezarı açılarak kemik, toprak ve diğer örnekler alındı. Örnekler Adli Tıp Kurumu’na gönderildi; incelemenin cezaevi kamera görüntüleri, 112 kayıtları ve hastane belgeleriyle birlikte yapılacağı açıklandı.
Son kararla birlikte 15 yıl sonra yeniden açılan Kozinoğlu soruşturmasının kapsamına, ölüm günü cezaevinde ve hastanede yaşananların yanı sıra “Kurtlar Vadisi Pusu”daki Kazım Kaşifoğlu karakterinin kurgulanışı, karakterin öldürülmesi ve dizide kullanılan “FG” plakaları da girmiş oldu.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.