Ana SayfaHaberlerKavala davası: ‘Tutukluğun devamına’ kararı kaldırıldı ama tutukluluk sürüyor

Kavala davası: ‘Tutukluğun devamına’ kararı kaldırıldı ama tutukluluk sürüyor

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala’yla ilgili olarak TCK’nın 309. Maddesinde düzenlenen “anayasal düzeni değiştirmek” suçundan geçen hafta verdiği “tutukluluk halinin devamına” kararını “sehven oldu” diyerek kaldırdı. Çünkü Kavala o maddeden yargılandığı davada Mart ayında tahliye edilmişti.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun özel haberine göre mahkeme, konunun haber yapılması ve Kavala’nın avukatlarından gelen açıklamalar sonrasında dosyayı yeniden inceleyerek bu kararı verdi.

Böylece iki tahliye, bir beraat ve bir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen serbest bırakılmayan Kavala’nın adalet yolculuğuna bir tuhaf sayfa daha eklenmiş oluyor: Önce tahliye olduğu suçtan ‘tutukluluğun devamına’ kararı, ardından ‘sehven’ denerek ‘tutukluluğun devamına’ kararının iptali.

Kavala, Şubat 2018’de, yargılandığı Gezi olayları davasından beraat etti. Ancak tahliye edilmesi beklenirken, TCK 309. maddeden “anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak” suçlamasıyla tutuklandı. Mart 2020’de bu suçtan tutuklu kaldığı süre iki yıl geçtiği için verilen tahliye kararı öncesinde bu kez de “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı ve cezaevinde kalmaya devam etti. 

Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” iddialarını görüşeceği gün, hakkında ikinci iddianame hazırlanan Kavala’nın “casusluk” ve “anayasal düzeni değiştirmek” suçundan cezalandırılması talep edildi. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi de Kavala için, bu suçlardan tutukluluğunun devamına karar verdi.

Kavala’nın TCK’nın 309. maddesinde yer alan “anayasal düzeni değiştirmek” suçundan tahliye olmasına rağmen verilen bu karar şaşkınlık yarattı. Mahkeme, konunun haberleştirilmesi ve avukatların konuyla ilgili açıklamalarından sonra dosyayı yeniden inceledi ve “tutukluluk halinin devamına” kararının, sehven alındığı gerekçesiyle kaldırılmasına hükmetti. Böylece, Kavala için tahliye olduğu suçtan tutukluluğunun devamına karar verilip, sonra da bu karar kaldırılmış oldu.

- Advertisment -