Ana SayfaHaberler‘Kavala derhal serbest bırakılmalı’

‘Kavala derhal serbest bırakılmalı’

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala için Türkiye’yi ikinci kez “güçlü bir şekilde uyardı”: Derhal serbest bırakılmalı. Komite: “Başvurucunun Ekim 2017’den bu yana özgürlüğünden mahrum olmasından derin bir endişe duyuyoruz.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle yükümlü olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararına ve iki kez tahliye edilmesine, bir kez de beraat etmesine rağmen hakkında yeni bir dâvâ açılarak cezaevinde tutulan iş insanı Osman Kavala’nın hemen serbest bırakılması gerektiğine yönelik bir karar aldı. Bakanlar Komitesi’nin, ihlâl kararına uyulmaması durumunda yaptırım hakkı bulunuyor.

Bakanlar Komitesi, Osman Kavala’nın Aralık 2019’da AİHM’in aldığı ihlâl kararına ve Komitenin geçmiş tarihli taleplerine rağmen tutukluluğunun ısrarla sürdürülmesi üzerine, bugün (3 Aralık’ta) Türkiye’ye karşı bir ‘ara karar’ aldı.

Kararda, “Başvurucunun Ekim 2017’den bu yana özgürlüğünden mahrum olmasından derin bir endişe duyuyoruz” denilirken, Türkiye’den Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması ve Anayasa Mahkemesi’ndeki (AYM) başvurusunun hızla sonuçlandırılması için gerekli adımların atılması talep edildi.

Komitenin 2021 Mart ayındaki toplantısına kadar Kavala serbest bırakılmazsa, Komite bu konuda çabasını (ihlâl prosedürü başlatmak da dahil olmak üzere) sürdürebilecek.

- Advertisment -