Yarın (11 Ekim) Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimi var. Türkiye’nin, mevcut Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar’ın lehine seçimlere müdahale ettiği iddiaları sürüyor.
Halk TV’ye açıklamalarda bulunan Kıbrıslı gazeteci Hasan Kahvecioğlu, Ankara’nın adanın kuzeyindeki seçimlere müdahale ettiğine dair iddialarına bir yenisini ekledi, seçimlere iki gün kala 10 bin kişiye salgın sosyal desteği adı altında Türkiye’den para yardımı yapıldığını ileri sürdü:
“Son dönemde seçimlere çok sayıda müdahaleye rastlıyoruz. Mesela son olarak, Kıbrıs’ta seçime 2 gün kala Türkiye bankaları 10 bin seçmene 2 bin lira para yatırdı. Gerekçe olarak salgın sosyal desteği denildi. Bu KKTC’de yasak. Seçim döneminde kredi dağıtılamaz. Toplam seçmen sayısı 200 bin olan yerde 10 bin seçmen çok büyük bir oran.”
“Kendi ayağımıza sıktık, harabe binalar dünyaya servis edildi”
Kahvecioğlu, Başbakan Ersin Tatar’ın Ankara ziyaretinde açılacağı açıklanan Maraş bölgesi üzerindeki tartışmalara da değindi. Maraş’ın müzakerelerde kilit bir konumda bulunduğunu hatırlatarak, yaşananların Türkiye’nin uluslararası imajına zarar verdiğini söyledi:
“Maraş’ın açılması halk içinde ciddi tartışmalara neden oldu. Türk tarafı, Türkiye ile birlikte uluslararası alanda bunu bir pazarlık meselesi olarak tutuyordu. Maraş’ın karşı tarafa verilmesi karşılığında Ercan Havaalanı ve Mağusa Limanı’ndaki ambargonun kaldırılmasını teklif ediyordu.
“Türkiye, tüm dünya medyasında işgalci olarak gösterildi”
“Şimdi kendi ayağımıza sıkmış olduk. Maraş’ta harabe binalar ziyaretçilerin çektikleri fotoğraflarla dünya medyasında yer aldı. Türkiye, tüm dünya medyasında işgalci olarak gösterildi.”
BM: “Derin endişe duyuyoruz, önceki tasarılara bağlı kalın”
Dün gece (9 Ekim) Türkiye saatiyle 22:00’de kapalı oturumda bir araya gelen Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi gece yarısı bir açıklama yayımladı, önceki tasarılara bağlı kalma çağrısı yaptı:
“Güvenlik Konseyi, Maraş’ın statüsünü 1984 ve 1992 tarihli 990 ve 738 sayılı tasarılarda belirtildiği gibi teyit etmekte; Maraş konusunda önceki tasarılarla uyum içinde olmayan herhangi bir eylemin gerçekleşmemesi çağrısını yinelemektedir.
“BM Güvenlik Konseyi, 6 Ekim’de Ankara’da yapılan, kapalı Maraş’ın sahil şeridinin açılmasına yönelik açıklamadan derin endişe duyuyor, bu eylemden geri adım atılması ve Ada’da tansiyonu yükseltecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısı yapıyor.”
Dışişleri Bakanlığı: Bölgenin statüsünde bir değişiklik yok
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, BMGK’nın “Kıbrıs’ta Durum” başlıklı oturumu hakkında yazılı bir açıklama yaptı:
“Kıbrıs Türk makamlarının KKTC toprağı olan Kapalı Maraş bölgesine dair açıkladıkları karar, kullanıma açılan bölgede herhangi bir mağduriyete yol açmamaktadır. Bölgenin statüsünde bir değişiklik yapılmamaktadır. Dolayısıyla, bu kararın BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
“Uluslararası toplum Kıbrıs Rum yönetiminin yanıltıcı propagandasını değil, Ada’daki gerçekleri dikkate almalı ve gelişmeleri önyargısız şekilde değerlendirmelidir. Statükonun devamını savunmak ne Kıbrıs adasının ortak sahibi iki halka fayda sağlayacak ne de Kıbrıs meselesinin çözümüne yardımcı olacaktır.”
Maraş kararı dünya medyasına nasıl yansıdı?
Guardian: “Berbat bir gün”
Güney’e bağlı Derineya şehrinde Kıbrıs Rumları, Maraş kararını protesto etti. “Famagusta/Varoşa’dan ellerini çek Türkiye” pankartıyla göründükleri fotoğraf, CNN International, The Atlantic ve The Guardian’ın konuyla ilgili haberlerinde yer aldı.
Reuters harabe binaları görüntüledi
Reuters’ın karelerine ise, 74 Barış Harekâtı’ndan beri metruk halde bulunan harabe binalardan geçen iki kadının görüntüleri yansıdı.
CNN: Hayalet kasaba
“Kuzey Kıbrıs 70’lerden beri kapalı kalmış hayalet kasabayı yeniden açtı” başlığını atan CNN ise Maraş kararının uluslararası çapta geniş eleştiri aldığını yazdı ve şu fotoğrafları paylaştı:
BBC: “Türkiye metruk Kıbrıs sayfiyesini yeniden açtı, ama Turistler biraz daha bekleyecek”
Güney: “Maraş’ta seçim öncesi sirki”
Kapalı bölge Maraş’ın sahil şeridinin ziyaret açılması Kıbrıs’ın güneydeki gazetelerin bugünkü yayınlarında geniş yer buldu.
Politis; “Maraş’a Hırsız Gibi Girdi” “Maraş’ta Seçim Öncesi Sirki” ‘Maraş’ı Bize Geri Verin” manşet ve alt başlıklarıyla bayiye çıkarken; Haravgi gazetesi “Maraş Konusunda Başka Kararlar Da Gelecek,” “Çavuşoğlu Dünya Güvenlik Forumu’nda Tehditler Savurdu” cümlelerine yer verdi.
“Eşi benzeri görülmemiş bir seçime gidiliyor”
Gazeteci Cüneyt Özdemir’e konuşan Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, son dönemde yaşananların Kıbrıs Türk demokrasisine çok ciddi tahribat verdiğini ve bu tahribatı toparlamak için çok çaba gösterilmesi gerekeceğini söyledi:
“Seçime yönelik hamle yapmak ve gerçek tartışmaları örtmek, onun dışındaki tartışmaları gündeme getirmek bu dönemlerin temel özelliği haline geldi. Toplumun ‘irademize müdahale ediliyor’ algısı son derece güçlüdür.
Eşi benzeri görülmemiş bir seçime gidileceğini söyleyen Erhürman, 1990 seçimlerinde yaşananları anımsattı ve “Kıbrıs Türk demokrasisinde o dönemde yaratılan tahribatın etkileri, maalesef bugün hâlâ devam ediyor” dedi.
“Bu Maraş’ın açılması değil”
Erhürman sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maraş aslında ziyarete kapalı bir yer değildi. Askeriyeden çıkarılacak özel izinle, bir belgeyle veya kartlarla Maraş’a zaten ziyaret mümkündü. Geçmişte de yapılıyordu. Şu anda yapılan şey, belirli saatlerde ziyaretçilerin sayısının daha da artırılmasıdır. Bu Maraş’ın açılması değil.”