Ana SayfaHaberlerKılıçdaroğlu CHP’nin yeni projesini açıkladı: Erzurum Özel Ekonomi Bölgesi

Kılıçdaroğlu CHP’nin yeni projesini açıkladı: Erzurum Özel Ekonomi Bölgesi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin meclis dışındaki ilk grup toplantısını Erzurum’da halkın katılımıyla yaptı. Sözlerine “Bugüne kadar size gelmedik, sofranıza oturmadık” özeleştirisiyle başlayan Kılıçdaroğlu, Erzurum’un özel ekonomi bölgesi ilan edilmesini öngören yeni projesini açıkladı: Erzurum’da tarım ve hayvancılık için uluslararası borsa kurulacak. Hayvanların atıklarından sıvı gübre ve elektrik üretilecek. Erzurum, 30 milyar dolarlık Ortadoğu et borsasının merkezi olacak.

TBMM’nin tatile girmesinin ardından haftalık grup toplantılarını halkla yapma kararı alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk adresi AK Parti’nin güçlü olduğu illerin başında gelen Erzurum oldu. 120 milletvekili ile birlikte Erzurum’a giden Kılıçdaroğlu grup toplantısından önce şehri dolaştı, esnafın sorunlarını, beklentilerini dinledi. Kılıçdaroğlu, en çok yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan yakınan halka “Merak etmeyin, hepsini çözeceğim” mesajı verdi.

“İğneyi önce kendimize batıracağız”

Kılıçdaroğlu, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde halkın katılımıyla yaptığı grup toplantısına sözlerine özeleştiriyle başladı:

“TBMM’nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum milletvekiliydi. Erzurum’un hem ülkenin hem CHP’nin tarihinde özel bir yeri var. Madem bu kadar önemli acaba neden CHP’ye sempati göstermedi? Neden tek bir milletvekili bile uzun süre çıkarmadı? Bu işin sorumlusu, kabahati CHP’lilerde yani bizlerde. İğneyi önce kendimize batıracağız. Gelmedik, sofranıza oturmadık. Erzurumlularla helalleşmeye geldik.”

Türkiye’nin durumunun parlak olmadığını “Yeni bir mücadeleyi başlatmak zorundayız” sözleriyle anlatan Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde devletin bir kişiye teslim edildiğini anlattı, bu durumu “felaket” olarak tanımladı.

“Irkçılık yapmayacağız”

Kılıçdaroğlu, hükümet politikalarını eleştirirken ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan milyonlarca Suriyeli üzerinden yürütülen tartışmalara dikkat çekti:

“Bütün komşularımızla niye kavga ediyoruz? Suriye’ye gireceklerdi, namaz kılacaklardı değil mi? Onlar Suriye’ye gitmeden 3,6 milyon Suriyeli geldi. Niçin, neden oldu? Hiç kimse endişe etmesin. Irkçılık yapmadan, kimsenin onuruyla oynamadan onları kendi ülkelerine davulla zurnayla göndereceğiz.”

“Cepleri dikme” sözü

Halka vaatlerini sıralarken kendinden “Bay Kemal” diye söz eden Kılıçdaroğlu, “14 bin PTT taşeron işçisine sesleniyorum, Bay Kemal sizin hakkınız teslim edecek” dedi.

İktidara gelmeleri durumunda çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerinden veya bankalardan çektikleri kredilerin faizlerini ilk bir ayda sıfırlayacakları sözü veren Kılıçdaroğlu, salondan yükselen “Beşli çete, beşli çete” seslerine “Türkiye’de toprak mı yok, çiftçi mi, üreten mi yok? Dışarıdan komisyonlu alıyorlar. Ceplerini dolduruyorlar. O ceplerin tamamını dikeceğim” yanıtı verdi.

“Erzurum, Ortadoğu et borsasının merkezi olacak”

Bir bölge gazetecisinin Erzurum’da meraların hayvan sesine hasret kaldığını, etin Balıkesir’den geldiğini anlattığı yazısından alıntı yapan Kılıçdaroğlu, CHP’nin Erzurum’un özel ekonomi bölgesi ilan edilmesini öngören projesini açıkladı:

“Eğer büyüyeceksek hep beraber büyüyeceğiz. Sadece İstanbul değil. Erzurum, Kars, Van da büyüyecek. Onlar gibi değil bu Bay Kemal. Erzurum Türkiye’nin toprak büyüklüğü olarak 9. büyük ili. Bu bölgenin özel ekonomi bölgesi ilan edilmesi lazım. Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bitlis, Van, Bingöl… Iğdır TİGEM’de hayvanlar üretilecek. 20 bin aileye küçük ve büyükbaş hayvanlar ücretsiz dağıtılacak. Et işleme tesisleri, deri işleme tesisleri, tarım aletleri, tarımsal paketleme, sıvı gübre ve tekstil üretimi olacak. Tarım ve hayvancılık için uluslararası borsa Erzurum’da kurulacak. Laboratuvar ve ticaret merkezleri olacak. Bölgenin inşası kamu desteğiyle yapılacak. Erzurum tarım ve hayvancılık üretim merkezi olacak. Hayvanların atıklarından sıvı gübre ve elektrik üreteceğiz. Bu elektriği çiftçiler ücretsiz kullanacak. Hedef Erzurum’un 30 milyar dolarlık Ortadoğu et borsasının merkezi olması.”

- Advertisment -