Ana SayfaHaberlerKılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı adayı için Millet İttifakı’yla ilkelerde uzlaşacağız

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı adayı için Millet İttifakı’yla ilkelerde uzlaşacağız

NTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili bir soruya, “Absürt bir tartışma. Önemli olan isimler değil, ilkelerdir” cevabını verdi.

NTV’de Seda Öğretir ve Ahmed Arpat’ın programına konuk olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Abdullah Gül’ün CHP’den Cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönündeki haberlere ilişkin konuştu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “Abdullah Gül’ün, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olması mümkün değildir” şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Absürt bir tartışma

“Eğer bir tartışmayı kişisel baza indirgerseniz, kişi üzerinden bir tartışmayı götürürseniz ilkelerden vazgeçmiş olursunuz. Tartışılması gereken ilkelerdir. Siz demokratik parlamenter sisteme dönüş yapmak istiyorsunuz, yargı bağımsızlığı olsun istiyorsunuz, bakanlar mutlaka parlamentodan seçilsin istiyorsunuz, yasama-yürütme-yargı arasında sağlıklı ve tutarlı denge olsun diyorsunuz, tek adam rejimi yerine milletin iradesine saygı olarak milletin vekilini liderler seçmesin diyorsunuz, anayasa darbe hukukundan arınsın diyorsunuz. Biz bunları bir tarafa bırakıyoruz, efendim cumhurbaşkanı adayı kim olacak? Absürt bir tartışma.”

“Millet İttifakı’yla uzlaşacağız”

“Biz ittifakın bir parçasıyız. Birlikte yol yürüdüğümüz bir ittifakımız var. Hepsi de saygın kişilerden oluşuyor. Biz Millet ittifakı olarak önce ilkeler üzerinde bir mutabakat yapacağız ki kişi ya da kişileri seçelim. Kamuoyuna bakarız, ittifaka bakarız. CHP olarak hem bir ittifakın içinde yer alacaksınız, hem de onu yok sayıp aday belirleyeceksiniz. Bu doğru değil. Her parti kendi içinde tartışır ama sonuçta liderler bir araya gelip oturup konuşacaklar.”

“Bunu tartışmak yetmiyor, oturacaksınız bütün ittifakı oluşturan partilerle bir protokol yapacaksınız. O zaman cumhurbaşkanlığı sembolik olacak. Güçlü makam başbakanlık olacak. Bunları bir tarafa bırakarak ‘o mu olsun, bu mu olsun, o olmasın, bu olmasın…’ Türkiye’nin süratle gerçek gündemine dönmesi lazım.

Abdullah Gül isminden korkuyorlar

“AK Parti ve MHP cenahına hâlâ söylüyorum: Abdullah Gül’ün ismi olunca korkuyorlar. Neden korkuyorsunuz? Cumhurbaşkanlığı şu aşamada tartışılacak bir şey değil. Seçim dört ay sonra, altı ay sonra yapılacaksa tartışalım. Hem Erdoğan hem Bahçeli seçimlerin zamanında yapılacağın söylüyorlar. O zaman bekleyeceğiz.”

Muharrem İnce partimizin üyesidir, gezip sorunları anlatabilir

Kılıçdaroğlu, programda Muharrem İnce’nin yarın başlatacağı “Memleket Hareket”i gezileriyle ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Daha başlamadı, bilmiyoruz tabii.  Bizim partimizin bir üyesidir. Gayet güzel, bir itirazımız yok. Türkiye’nin içindeki sorunları anlatabilir. CHP’de bölünmelere neden olabileceğini düşünmüyorum. Bugün gazetelerden okudum, bir parti üyemiz ihraç dilekçesi vermiş. Böyle bir şey yok, söz konusu değil. Birisi dilekçe verdi hemen ihraç edelim, olmaz. Parti içinde asla kavga istemiyorum. Kavga edip partiye zarar vereni partiden ayıracağım.”

- Advertisment -