Ana SayfaHaberlerGündemKKTC seçimlerine günler kala Türkiye oyunu kullandı

KKTC seçimlerine günler kala Türkiye oyunu kullandı

Cumhurbaşkanı Akıncı ve KKTC medyası günlerdir Türkiye’nin 11 Ekim’de düzenlenecek seçimlere müdahale ettiğini söylerken, Ankara’ya yakınlığıyla bilinen Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Ersin Tatar Külliye’de üst düzey törenle ağırlandı. Törende, aylar önce patlayan ve tamir edilen su borusunun açılışı yapıldı, 45 yıldır kapalı kalan Maraş sahilinin halka açılacağı açıklandı. Ziyarete ve Maraş'ın kendilerinden habersiz açılma kararına tepki gösteren koalisyon ortağı Halkın Partisi, hükümetten çekilince seçime günler kala KKTC hükümetsiz kaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabule, Kıbrıs’tan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da katılması dikkat çekti.

Henüz bir gün önce Ada medyasında, Tatar’ın, Oktay’ın danışmanının reklam ekibiyle Kuzey Kıbrıs’ta biraraya geldiği ve seçim çalışmaları yaptığına dair haberler ve fotoğraflar yayımlanmıştı.

Kabulden sonra Erdoğan ve Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Töreni’ne videokonferans yolu ile katıldı.

Mersin’deki Alaköprü Barajı’ndaki suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşıyan boru hattı, 17 Ekim 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle açılmıştı. Boru hattı 2020’nin Ocak ayında patlamış, ardından da tamir edilmişti.

Tamir edilen boru hattı için düzenlenen açılış bu Pazar KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen öncesine denk getirildi. 

Kuzey Kıbrıs Başbakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın en büyük rakibi olarak görülüyor ve Ankara tarafından destekleniyor.

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Akıncı’yı değil de Başbakan Tatar’ı çağırması artık  bu desteğin alenileşmesi anlamına geldi.

Açılış törenindeki esas sürpriz ise seçimlere 5 gün kala Ankara’da üst düzeyde ağırlanan Tatar’ın 1974 Barış Harekatı’ndan beri kapalı tutulan Maraş sahilinin Perşembe günü halka açılacağı müjdesini vermesi oldu.

5 gün önce Mustafa Akıncı: “Türk Büyükelçiliği seçim kararghına döndü”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye tarafından seçimlere açıkça müdahale yapıldığını, MHP ve AKP milletvekillerinin adada köy köy gezerek, “Akıncı’ya oy vermeyin” dediklerini iddia etmiş, “Şimdiye kadar hiçbir seçimde bu kadar açık taraf olunmamıştı” demişti^.

Kıbrıs’ta yayın yapan TV2020 kanalına konuk olan Akıncı, Türkiye kaynaklı hakaret ve ölüm tehdidleri aldığını da anlatmıştı:

“Mesela ismi cismi belli olan bir şahıs, ‘iki kişi göndeririz, Akıncı kazaya kurban gider’ dedi. Bir başkası insansız hava aracıyla beni patlatmaktan bahsetti. Bu kişiler için ne yapıldı. Bu seçim döneminde iş insanlarıyla, kimine ima yolluyla, kimine vaat, kimine tehditle baskılar yapılıyor. Bazılarına adaylıktan çekil şeklinde söylemler yapılıyor. Yeri ve zamanı geldiğinde daha açık konuşacağım. Türkiye adına hareket ettiğini söyleyen makamların, Kıbrıs Türk demokrasisine saygı göstermesi lazım.”

Hükümet düştü

KKTC’de koalisyon ortağı olan Halkın Partisi ise koalisyondan çekildiğini açıkladı. Genel Başkan Yenal Senin şu ifadeleri kullandı:

“Önemli olan devletin bütünlüğünün bozulmasıdır. Tatar, herhangi bir bilgiyi hükümet ortağına vermemiştir. Özersay telefonla sorduğunda da bilgi vermemiştir. Hükümetin bozulma sebebi Ersin Tatar’dır.”

- Advertisment -