Ana SayfaDış HaberKongre’de antisemitizm için sorgulanan Harvard, Pensilvanya ve MIT rektörlerinin “ifade özgürlüğü” cevapları...

Kongre’de antisemitizm için sorgulanan Harvard, Pensilvanya ve MIT rektörlerinin “ifade özgürlüğü” cevapları Amerikalı Yahudileri kızdırdı

ABD Kongresi’ndeki üniversitelerde antisemitizm soruşturma komisyonunda Harvard, Pensilvanya Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) rektörleri ifade verdi. Cumhuriyetçi senatörlerin “intifada” ve “nehirden denize” sloganlarının Yahudiler için soykırım çağrısı olduğu, bu çağrıları üniversitede yeri olup olmadığına Harvard Rektörü Gay, “Harvard'ın değerleriyle zıt olabilir ancak görüşler uygunsuz, saldırgan ve nefret dolu olsa bile ifade özgürlüğüne bağlılığı koruyoruz" yanıtını verdi. Cevap Cumhuriyetçiler ve Amerikalı Yahudi toplumunun önde gelen isimlerini kızdırdı.

ABD Kongresi’ndeki üniversitelerde antisemitizm soruşturma komisyonunda Harvard, Pensilvanya Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) rektörleri ifade verdi. Cumhuriyetçi senatörlerin “intifada” ve “nehirden denize” sloganlarının Yahudiler için soykırım çağrısı olduğu, bu çağrıları üniversitede yeri olup olmadığına Harvard Rektörü Gay, “Harvard’ın değerleriyle zıt olabilir ancak görüşler uygunsuz, saldırgan ve nefret dolu olsa bile ifade özgürlüğüne bağlılığı koruyoruz” yanıtını verdi. Cevap Cumhuriyetçiler ve Amerikalı Yahudi toplumunun önde gelen isimlerini kızdırdı.

ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonunda antisemitizme ilişkin soruları yanıtlayan  Harvard Rektörü Claudine Gay, Pensilvanya Rektörü Elizabeth Magill ve MIT Rektörü Sally Kornbluth üç saat boyunca Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin ısrarlı sorularıyla karşılaştı.

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik, Harvard Rektörü Gay’e, Yahudiler için soykırım çağrısıyla eşit oldunu söylediği  “nehirden denize” ya da “intifada” sloganlarını kullanan öğrenciler için disiplin işlemi yapılıp yapılmayacağını sordu.

Harvard Üniversitesi Rektörü Gay, “nefret dolu ve saldırgan söylemlerin “tiksindirici” olduğunu söyledikten sonra ifade özgürlüğü vurgusu yaptı:, “Harvard’ın değerleriyle zıt olabilir ancak görüşler uygunsuz, saldırgan ve nefret dolu olsa bile ifade özgürlüğüne bağlılığı koruyoruz.” 

Gay, söz konusu ifadelerin şiddeti teşvik eden ya da güvenliği tehdit eden bir davranışa dönüşmesi halinde harekete geçileceğini, bireyleri sorumlu tutabilecekleri güçlü bir disiplin süreçlerini olduğunu da ekledi. 

Stefanik’in “Yahudi soykırımı çağrısının” üniversite kurallarını ihlal edip etmediğine dair sorusuna Pensilvanya Rektörü Magill de “Söylem davranışa dönüşürse taciz olabilir, evet” karşılığını verdi.

Stefanik, MIT Rektörü Kornbluth’a da  aynı soruyu sordu.

Kornbluth de bunun bireyleri hedef alması durumunda öyle sayılabileceğini, kampüste “Yahudilerin soykırımına” dair ifadeler duymadığını söyledi.

Stefanik’in bunların üniversitenin kurallarını ihlal edip etmemesine ilişkin sorusu üzerine Kornbluth da “bunun çok ve şiddetli olması durumunda taciz olarak soruşturulabileceğini” söyleyerek cevap verdi. 

Üç rektörün cevapları Amerika’da Yahudi çevreleri kızdırdı. 

Pfizer CEO’su Albert Bourla, X’te yaptığı bir paylaşımda ifadeyi duymaktan “utanç duyduğunu” söyledi ve bunu “ABD akademi tarihinin en aşağılık anlarından biri” olarak nitelendirdi.

Philadelphia’da protestocuların hedefi olan bir falafel dükkanının önünde konuşan Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Penn Başkanı Liz Magill’in açıklamalarını “kabul edilemez” ve “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Shapiro, UPenn mütevelli heyetinin toplanarak Magill’in ifadelerinin üniversitenin ve yönetim kurulunun değerlerini temsil edip etmediğini tartışması çağrısında bulundu.

Hedge fon milyarderi Bill Ackman da Harvard, MIT ve Pennsylvania Üniversitesi başkanlarına, ifadelerinden duyduğu tiksintiyi gerekçe göstererek “utanç içinde istifa etmeleri” çağrısında bulundu.

Tepkiler üzerine Harvard Rektörü Gay, üniversitenin hesabından açıklama yaptı:

“ İfade özgürlüğü ile Harvard’ın Yahudi öğrencilere yönelik şiddet çağrılarına göz yumacağı fikrini karıştıranlar var. Açık olmama izin verin: Yahudi toplumuna veya herhangi bir dini veya etnik gruba yönelik şiddet veya soykırım çağrıları alçakçadır, Harvard’da yeri yoktur ve Yahudi öğrencilerimizi tehdit edenlerden hesap sorulacaktır.”

- Advertisment -