Ana SayfaManşetKonya’da dehşet: İki ay önce saldırıya uğrayan 7 kişilik aile katledildi

Konya’da dehşet: İki ay önce saldırıya uğrayan 7 kişilik aile katledildi

Konya'nın Meram ilçesinde aynı aileden 7 kişi evlerinde silahla öldürülmüş olarak bulundu. Saldırganlar evi de ateşe verdi. Üçü kadın, yedi üyesi öldürülen Dedeoğulları 30 yıl önce Kars’tan Konya’ya gömüş bir Kürt aile. Ailenin mensupları 12 Mayıs günü çoğu komşuları olan 60 kişilik bir grubun saldırısında ağır yaralanmış, saldırganların altısı tutuklanmış, aile hakkında koruma kararı alınmıştı. Saldırganlar daha sonra tahliye edilmişlerdi. O saldırıdan sonra Rudaw’a konuşan baba Yaşar Dedeoğulları “Saldırırken en hafif sözleri “Biz ülkücüyüz sizi buradan süreceğiz, sizi burada yaşatmayacağızdı” demişti. 16 Baro saldırıyı ırkçı saldırı olarak nitelendirerek kınamış, Yeni Şafak gazetesi barolar için Kandi’in Baronları manşetini atmıştı.

Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs günü  saldırıya uğrayan ailenin evine giren silahlı saldırganlar 7 kişilik ailenin tamamını öldürerek evlerini ateşe verdi.

İhbar üzerine olay yerine kısa sürede çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Evde çıkan yangın söndürülürken ev içinde silahla vurularak öldürülen Yaşar Dedeoğulları, Barış Dedeoğulları, Serpil Dedeoğulları, Serap Dedeoğulları, İpek Dedeoğullaarı, Metin Dedeoğulları ve Sibel Dedeoğulları’nın cansız bedenleri bulundu.

Polis olayla ilgili mahalle sakinlerinin ifadesine başvururken cinayetleri işleyen şahısların yakalanması için çalışma başlatıldı.

Koruma kararı alınmıştı

12 Mayıs’da çoğu komşuları olan kalabalık bir grubun saldırısına uğrayan ailenin 7 mensubu yaralanmıştı. Saldırının ardından aile için koruma kararı alınmıştı.

Yaklaşık 30 yıl önce Kars’tan Konya’ya göç eden Dedeoğulları ailesinin 7 üyesi, çeşitli yerlerinden darp edilmişti. Saldırıya ilişkin açılan soruşturmada 6 kişi tutuklanmış, daha sonra mahkeme aşamasında saldırganlar serbest bırakılmıştı.

Bugünkü katliamda hayatını kaybeden baba Yaşar Dedeoğulları, 12 Temmuz’da Rûdaw’a saldırıyı şu sözlerle anlatmıştı:

“12 Mayıs günü bayram gecesi bu çalıların arkasında saklanmışlardı. Oğlum dışarıda bağırdıklarını, küfrettiklerini söyledi. Bahçeye çıktığımızda 30 kişi falan demir kapıdan diğerleri de bahçedeki kumlardan atlayarak geldi. Biz 7 kişiyiz hepimiz de yaralandık. Oğlum 4 gün yoğun bakımda kaldı. Kızımın da parmağını kırdılar, kafası kırıldı, o da 4 gün hastanede kaldı. Benim de kolumu ve kafamı kırdılar. Başıma 25 dikiş atıldı. Saldırırken de en hafif sözleri şuydu; ‘biz ülkücüyüz sizi buradan süreceğiz, sizi burada yaşatmayacağız’ diyorlardı. 12 yıldır bize bunu söylüyorlar. Keleşler ve Çarıklar aileleri etraftan da birilerini toplamış getirmişlerdi, diğerlerini tanımadım.” (RUDAW)

Geçen aylarda artan ırkçı saldırılar üzerine 16 baro saldırılardaki ırkçı motivasyonun araştırılması talebiyle açıklama yapmıştı. Baroların açıklamasında bahsedilen saldırılardan biri de Konya Meram’da Dedeoğulları ailesine yönelik saldırıydı.

Siyasi partilerden Konya’da 7 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin açıklama

Konya’da 7 kişilik bir ailenin silahla öldürülmesi sonrası bazı siyasi parti mensuplarından saldırıyı kınayan açıklamalar geldi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay “Bilgi kirliliği ile olayı Kürt/Türk çatışması gibi gösterenlere pirim vermeyiz” dedi

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, “Konya’daki vahşi katliamı nefretle kınamak için dahi dilde kelime bulamıyorum. Başımız sagolsun. Katiller  mutlaka hesap verecek, adalet yakalarına yapışacaktır” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:

“Konya Meram’da 12 Mayıs’ta saldırıya uğrayan aile 24 yıldır o mahallede oturuyormuş. Saldıranlar tahliye edilmiş ve o  aileyi katlettiler. 7 insan, 7 can! Komşusunu katletmek hangi kitapta yazar? Hangi öğreti sizi bu hale getirdi?

“Ailenin genç ferdi, ‘abla biz çok korkuyoruz’ demiş bunu duyunca daha da üzüldüm nerede komşuluk hukuku? Nerede büyük insanlık ? Nerede Anadolu Hümanizması ? Düpedüz faşizm bu, hem de acımasızından; lanet olsun bu ülkeyi bu hale getirenlere.”

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu katliamı ırkçı bir saldırı olarak okumak eksik olacaktır. Kürt halkını hedef alan sistemli saldırının geldiği nokta bu katliam oldu. Eski bir senaryo devreye kondu ve işletiliyor. İktidarda kalmak uğruna her yöntem devreye konuyor” ifadelerini kullandı.

Saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan “provokasyon” uyarısında bulundu.

Erbakan paylaşımında, “Konya’da aralarında kadınların olduğu 7 kişilik bir aile vahşice katledildikten sonra evleri yakıldı. Bu caniliği, bu zalimliği yapanların en ağır cezaya çarptırılmasını temenni ediyor, provakasyon ortamı oluşturmak isteyenlere fırsat verilmemesini temenni ediyorum” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay’dan açıklama

Şehirde gerçekleşen saldırıya ilişkin açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  “Meram ilçemizde bir eve düzenlenen silahlı saldırıda 7 hemşehrimizi kaybettik. Acımız büyük. Bilgi kirliliği ile olayı Kürt/Türk çatışması gibi gösterenlere pirim vermeyiz.  7 canın acısını tüm şehir yaşıyoruz. Allah rahmet etsin” ifadelerini kullandı.

Açıklama üzerine Yeni Şafak gazetesi Kandil’in Baronları manşetiyle çıkmıştı.

- Advertisment -