Ana SayfaHaberlerKudsi Erguner’den ‘zamanımızın iddialı Şeyh, Postnişin, Mürşidlerine açık mektup’

Kudsi Erguner’den ‘zamanımızın iddialı Şeyh, Postnişin, Mürşidlerine açık mektup’

Üç kuşak Mevlevi-neyzen bir aileden gelen dünyaca ünlü neyzen Kudsi Erguner, bir kız çocuğunu istismar ettiği iddiasıyla tutuklanan Fatih Nurullah’ın da aralarında bulunduğu tarikat liderlerinin fotoğraflarını da kullanarak Twitter’dan açık mektup yayımladı. “Hâliniz bir dervişin tevazuundan çok padişahların kibir ve azametine benzemekte” dediği paylaşımında Cerrahi tarikatının lideri Ömer Tuğrul İnançer’in fotoğrafı da yer alınca Erguner sosyal medyada sufi meşrep bir linç yedi.

Tasavvuf dünyasının içinden bir isim olan Erguner sosyal medya hesabından “Zamanımızın iddialı Şeyh, Postnişin, Mürşidlerine açık mektup” başlıklı bir yazı yayımladı ve son günlerde cinsel taciz skandallarıyla anılan tarikat şeyhlerini eleştirdi.

Kudsi Erguner halihazırda UNESCO iyi niyet elçileri arasında yer alıyor ve 1975’ten beri yaşadığı Fransa’da, Sorbonne Üniversitesi’nde Müzikoloji dersleri veriyor.

Mevlevi bir neyzen ailesinin son kuşağını temsil eden Erguner’in dedesi son yüzyılın en önemli neyzenlerinden Süleyman Erguner, babası ise ney üflemeyi öğrendiği Ulvi Erguner.

Erguner’in açık mektubu şöyle:

“Geçmişinizi veya uyduruk icazetlerinizi, dini bilgilerinizi referans gösteriyorsunuz oysa çoğunuzun mezhebi, meşrebi, hâli, hilmi, ilmi, hatta çoğu kez ahlakı tarihi bir tarikatı ve evliyayı temsil etmeye müsait değil.

“Eğer ER iseniz, mürşid-i hakiki iseniz, evliyânın tâcının hırkasının arkasına saklanarak, kendi kendinize dergâh uyandırarak, davet ve irşad vazifesi yüklenerek bir tarikatın adı altında dini ve siyasi cemaatler oluşturmayın, yalanlarınızı, hatâlarınızı, günahlarınızı yüzlerce yıllık tasavvuf geleneğine, evliyâya ve İslâma yüklemeyin.

“Evliyâ tezkirelerini okuyun da kendi hâlinizden utanıp, sâf bir müslüman gibi yaşayın, ilk mutasavvıflar gibi halinizle, sözlerinizle ve nakl edeceğiniz sözlerle etrafınıza hayırlı olun.

“Etrafınızdakiler sizi Mevlevi, Uşşaki, Halveti, Cerrahi, Kadiri… şeyhi veya cemaat lideri olarak değil salt bir kâmil, nurlu, muhabbetli bir müslümüân ER olarak sevsin yâd etsin.

“Edeb erkan yalanıyla etrafınıza tahakküm etmektesiniz”

“Peygamber sünnetinden ayrılmayın, eskiden dervişler böyle derlermiş, böyle yaparlarmış deyin, onların sözlerini kendinize mâl etmeyin, Allah taklidimizi tahkik etsin deyin, onlar Hak aşığıymış deyin ama Aşk ehli olma iddiasında lütfen bulunmayın. Size atfedilen kerametlere inanmayın.

“Safdil ve bilgisiz insanları etrafınıza toplayıp kendi kibrinizi tatmin etmekte, uymayanları şeytana uymakla itham etmektesiniz ve edeb erkan yalanıyla etrafınıza tahakküm etmektesiniz hatta bazılarınız toplum mühendisliğine, siyasi iddialara soyunmaktasınız, hâliniz bir dervişin tevazuundan çok padişahların kibr ve azametine benzemekte. Allah sizleri affetsin. Evliyânın zuhuru Allah’ın rahmetindendir ve ondan ümid kesilmez, sabrederseniz ve iddalarınızdan vaz geçerseniz elbette size de bir ER bulunur.

“Allah halimizi hal, yolumuzu yol eylesin,

Selam.”

Erguner, gönderisine mektupla birlikte 12 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar suçuyla tutuklanan Uşşaki tarikatı lideri Fatih Nurullah, Mevlevi tarikatı şeyhi Mustafa Özbağ ve Cerrahi tarikatı şeyhi Ömer Tuğrul İnançer’in de fotoğraflarını koydu.

Tuğrul İnançer hayranlarından tarihin en nazik linci geldi

Paylaşımda Cerrahi tarikatı liderinin de fotoğrafını gören bazı Twitter kullanıcıları Ömer Tuğrul İnançer’a sahip çıktı, sufi meşrep bir üslupla Erguner’i eleştirdi.

Erguner’i eleştiren hesaplardan biri, 1975 tarihli, Fransa’da çekilmiş, İnançer ve Erguner’in yan yana bulunduğu bir fotoğraf paylaştı.

- Advertisment -