Ana SayfaHaberlerLeyla Güven gözaltına alındı

Leyla Güven gözaltına alındı

Hakkında, “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle 22 yıl 3 ay hapis cezası çıkarılan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Kayapınar ilçesinde bulunan evinde gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Milletvekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, akşam saatlerinde Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evinde gözaltına alındı.

Güven gözaltına alınırken, “Ben kaçacak olsam sizin ruhunuz bile duymazdı. Hiç bir yere gitmiyorum. Bu ülkede siyaset yapmaya devam edeceğim. Ama içeride ama dışarda. Zalimin üstüne böyle yürümek cesaret ister” dedi.

Güven’in avukatı Cemile Turhallı Balsak, Güven’in sağlık kontrolünün ardından cezaevine götürüldüğü bilgisini verdi.

Güven’ın kızı Sabiha Temizkan Twitter’da yayımladığı mesajda “Kürtlerin döktüğü her damla gözyaşının hesabını vereceksiniz. Bugün değilse yarın ama mutlaka” ifadelerini kullandı.

HDP Genel Merkezi, Güven’in tutuklanarak cezaevine götürülmesine, “Leyla Güven’in duruşu ve direnişi faşizme en büyük yanıttır. Faşizme karşı direnişi yükseltmek sözümüzdür” cümleleriyle tepki gösterdi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Twitter’da yaptığı paylaşımda, Güven’in hakkındaki 24 saat gözaltı kararı sebebiyle terörle mücadele şubesinde tutulacağını aktardı.

Beştaş, “Olması gereken derhal Kendi Mahkemesine çıkarılması iken gözaltında tutulması hürriyeti tahdit suçudur” dedi.

Ne olmuştu?

Leyla Güven, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye destekli silahlı grupların Efrin’e yönelik operasyonuna karşı yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklanmış, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu 7 Kasım 2018 tarihinde, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki “tecridin kaldırılması ve Türkiye’de barış ve demokratik sürecin yeniden başlatılması” amacıyla açlık grevine girdiğini açıklamıştı.

Güven’in yedi ay devam eden açlık grevi, avukatlarının Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla son bulmuştu.

24 Haziran 2018 Genel seçimlerinde cezaevinden HDP Hakkari milletvekili seçilen Leyla Güven, 10 Temmuz 2019’da TBMM’de yemin etmişti.

KCK Davası kapsamında cezası onanınca Eylül ayında Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğlu ile birlikte Leyla Güven’in milletvekilliği düşürüldü.

Güven’in ‘örgüt yöneticisi’ olarak ceza aldığı DTK dosyası kapsamında şu ana kadar onlarca kişi tutuklandı. Tutuklanan isimler arasında Diyarbakır eski belediye başkanı Selçuk Mızraklı, TTB Onursal üyesi Doktor Şeyhmus Gökalp de var.

HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demritaş ve Figen Yüksekdağ da DTK dosyasından yargılanıyorlar.

Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün, Güven’in “örgüte üye olmak” ve iki kez “örgüt propagandası yapmak” suçlarından 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.

Leyla Güven, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesince yargılandığı başka davada “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Karar, Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesince onanmıştı.

- Advertisment -