Ana SayfaHaberlerLiseler ayakta: Öğrenciler derse girmeyerek atamaları protesto ediyor

Liseler ayakta: Öğrenciler derse girmeyerek atamaları protesto ediyor

“Proje okulları” olarak bilinen liselerde görev yapan 20 binden fazla öğretmenin kadro dışı bırakılmasını birçok ilde öğrenciler protesto ediyor. Eylem yapılan bazı liselere polis sevkedildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: “40 yıldır aynı okulda çalışan arkadaşımız var. Diğer öğretmen arkadaşlarımızın da bu okulda çalışmaya hakkı yok mu? Başka bir ülkeden öğretmen getirmiyoruz bu sistemin içerisinde performanslarıyla ön plana çıkmış öğretmen arkadaşlarımızı getiriyoruz." İstanbul Valiliği: “Proje okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görev sürelerinin en az 4, en fazla 8 yıl olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda görev süresi dolan öğretmenlerimiz, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 6-10 Şubat 2025 tarihinde belirlenerek ilan edilmiştir.”

Kamuoyunda “proje okulları” olarak anılan Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasıyla okullarda görev yapan 20 binden fazla öğretmen kadro dışı bırakıldı. Eğitimcilerin sürgün dediği uygulama okulları ayağa kaldırdı.

İstanbul’dan Ankara’ya İzmir’den Mersin’e onlarca okulda bugün eylem var.

Ankara’da Betül Can Anadolu Lisesi öğrencileri ilk derse girmeyerek atamaları protesto etti.

Kadıköy Maarif ve Nişantaşı Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı dersleri boykot ederek okul bahçesinde oturma eylemine başladı.

İzmir Atatürk Lisesi’nde de öğrenciler öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı okul bahçesinde oturma eylemine başladı.

İstanbul Kağıthane İTO Meslek Lisesi öğrencileri de öğretmenlerine destek olmak amacıyla eylem yaptı.

İzmir’de Güzelbahçe’ 60.Yıl Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenlerine yönelik tayin baskısına karşı oturma eylemi yapıyor.

Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde oturma eylemi başlattı.

Ankara Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri de “norm fazlası” denilerek görevine son verilen öğretmenlerine destek olmak amacıyla eylem başlattı.

Müdürden öğrencilere tehdit: İçeri girmezseniz disipline verilirsiniz

Ankara’da Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi, Çankaya Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi ve Mamak Çağrıbey Anadolu Lisesi öğrencileri öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı okullarının bahçesinde oturma eylemi yapıyor.

İstanbul Maçka Meslek Lisesi öğrencileri “Hak, hukuk, adalet” sloganıyla okul bahçelerinde oturma eylemlerini başlattı.

İstanbul’da bulunan Pertevniyal Lisesi’nde bu sabah öğrenciler okula üstleri aranarak alındı. Törende öğretmenlerinin sürgün edilmesini protesto etmek için sırtını dönen öğrencilerin de isimleri alındı.

Amasya Macit Zeren Fen Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin okuldan zorunlu olarak gönderilmesine karşı eyleme geçti. Öğrenciler okul bahçesinde “Liseme dokunma” pankartı açtı.

Ankara Sıhhiye’deki Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri de tartışmalı atamalara tepki göstermek için okul bahçesinde eylem yaptı.

İstanbul GHV Mustafa Saffet Fen Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde oturma eylemi yaptılar. Tartışmalı atamalara tepki gösteren öğrenciler okul bahçesinde andımızı okudu.

İzmir Çiğli Fen Lisesi öğrencileri görevden alınan ve ataması yapılmayan 13 öğretmen için eylemde. Öğrenciler okul bahçesinde oturma eylemi yapıyor.

Zonguldak’ta Mehmet Çelikel Lisesi, Zonguldak Fen Lisesi ve Zonguldak Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerin sürgününe karşı ortak eylem yaptı.

Okulun önüne çevik kuvvet yığıldı

İstanbul Fatih’te Şehremini Anadolu Lisesi’nde öğrenciler saat 14:45’te eylem yapacağını duyurmuştu. Okulun önünde çok sayıda çevik kuvvet ekibinin görevlendirilmesi tartışma yarattı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin: “Performanslarıyla ön plana çıkmış öğretmen arkadaşlarımızı getiriyoruz”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin şu açıklamayı yaptı:

“Biz geçtiğimiz yıl bu konuda henüz proje okullarla ilgili performans değerlendirmesi yapamadığımız için yönetmeliğin uygulanmasını bir yıl erteledik. Bu yıl ocak ayı başında takviminiz ilan ettik. Bu okullarımızda çalışan arkadaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından yani çalıştıkları proje okullarda görev süreleri bittikten sonra arkadaşlarımız herhangi bir sıkıntı yaşamamaları açısından bu okullarda çalışan öğretmen arkadaşlarımızın yer değiştirme takvimini erken başlattık.

“Süreci erken başlattık”

Görev süresi uzatılmayacak arkadaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için süreci erken başlattık. Yer değişikliği süreci başlamadan önce yer değişikliği talebinde bulunsunlar diye bir başlangıç, onlara pozitif ayrımcılık yaptık. İlan ettiğimiz listede 38 bin civarında. Ezbere yüz binlerce rakamı ile ifade edilen saçma sapan cümleler var. Nereden öğrendiniz 180-200 bin rakamından bahsediyorlar.

“38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu”

38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu. Yüzde 80’inin görev süresi uzatıldı. 6 bine yakın arkadaşımızın görev süreleri uzatılmadı. Bu ülkenin altındaki her okul öğretmenlerimiziz çalışması açısından kutsal bir vazife değil mi? Ne demek sürgüne gönderildi? Bir siyasi partinin genel başkanı çıkıyor ‘ele geçirmek’ ifadesini kullanıyor. Kimden neyi ele geçiriyoruz. Biz Milli Eğitim Bakanlığı’yız.

“Performanslarıyla ön plana çıkmış öğretmen arkadaşlarımızı getiriyoruz”

Siyasetçilere duyarlı, ahlaki davranmalarını davet ediyorum. Kendi siyasi çıkarlarını, manipüle edecek eylemler içerisine girmesinler. Türkiye genelinde 20 civarı okulumuzda bu olaylar oldu. Bunların büyük çoğunluğu öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz tarafından değil mezunlar derneği tarzından sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden yapılar tarafından organize edilmiştir. Ben öğretmen arkadaşlarımıza, idarecilerimize teşekkür ediyorum. Bu saçma sapan çağrılara kulak vermeyip okullarımızı bir siyasi partinin politik amaçları için manipüle edilen mekanlar haline dönüştürmedikleri için teşekkür ediyorum. 40 yıldır aynı okulda çalışan arkadaşımız var. Diğer öğretmen arkadaşlarımızın da bu okulda çalışmaya hakkı yok mu? Başka bir ülkeden öğretmen getirmiyoruz bu sistemin içerisinde performanslarıyla ön plana çıkmış öğretmen arkadaşlarımızı getiriyoruz.”

İstanbul Valiliği: Asılsız yayınlar ve paylaşımlar yapılmaktadır

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, “Son günlerde sosyal medya mecralarında ve çeşitli medya organlarında İstanbul’daki bazı okullardaki öğretmenlerin görev yerlerinde yapılan değişikliklerle ilgili ‘öğretmenler açığa alındı, kadrolu öğretmenler okullarından kovuldu, mağdur edildiler, siyasi sebeplerle yerlerine başka öğretmenler atandı’ vb. ifadelerle asılsız yayınlar ve paylaşımlar yapılmaktadır” denildi.

Valilik ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Millî Eğitim Bakanlığımızca yayınlanan ‘Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde’ yer alan hüküm gereğince proje okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görev sürelerinin en az 4, en fazla 8 yıl olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda görev süresi dolan öğretmenlerimiz, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 6-10 Şubat 2025 tarihinde belirlenerek ilan edilmiştir. 12 – 19 Şubat 2025 tarihlerinde de görev süresi dolan tüm öğretmen ve yöneticilere Bakanlığımızca 10 okul tercih etme hakkı verilmiştir. 8 Nisan 2025 tarihinde ise yerleştirme sonuçları açıklanmıştır.”

Ne olmuştu?

Proje okulları olarak ifade edilen ‘Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme’ sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu atamalarla birlikte Türkiye’nin birçok kentinde okullarda görev yapan 20 binden fazla öğretmen kadro dışı kaldı. Eğitimciler söz konusu uygulamanın ‘siyasi kadrolaşma’ olduğunu ifade ederek duruma tepki gösterdi. İstanbul Valiliği, proje okullarına dair açıklamasında “İstanbul’da tek bir öğretmen açığa alınmamıştır” derken yaşananları “Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerimizin bir kısmının yeniden tayin edilme ve atama süreci” olarak tanımladı.

- Advertisment -