Lübnan’da çoğunlukla Hizbullah üyelerinin haberleşme için kullandığı haberleşme cihazlarıeş zamanlı olarak patladı.
Patlamalar nedeniyle en az 3000 kişi yaralandı, biri çocuk 12 kişi hayatını kaybetti.
Olaydan sorumlu tutulan İsrail açıklama yapmadı.
Siber saldırı olduğu düşünülen patlamaların nasıl meydana geldiğiyle ilgili haberler dünya basınında yer aldı.
Patlayan cihazlar, Tayvan merkezli Gold Apollo firmasına ait.
Reuters: Mossad aylar önce az miktarda patlayıcı yerleştirdi
Reuters, konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde, olayın arkasında İsrail İstihbarat Servisi Mossad’ın durduğunu öne sürdü.
Haberde “İsrail İstihbarat Teşkilatı Mossad, Lübnan Hizbullah hareketi tarafından sipariş edilen Tayvan yapımı beş bin çağrı cihazına aylar önce az miktarda patlayıcı yerleştirdi” ifadesine yer verildi. Ajansa konuşan bir kaynak, Hizbullah’ın bu cihazları Tayvan merkezliGold Apollo şirketine sipariş ettiğini bildirdi. Bir diğer kaynak, 3 bin cihazın gönderilen bir kod mesajı gönderilince patladığını belirtti. Üçüncü kaynak, cihazların her birisine 3 gram patlayıcı yerleştirilmiş olabileceğini kaydetti.
Al Jazeera: Cihazlara çok önceden 20 gram patlayıcı yerleştirildi
Al Jazeera televizyonuna konuşan bir kaynak, Lübnan’da patlayan çağrı cihazının her birisine en fazla 20 gram ağırlığında patlayıcı yerleştirildiğini söyledi. Kaynak, “Patlayan iletişim cihazlarına çok önceden bombalar yerleştirildi” ifadesini kullandı.
Çağrı cihazların beş ay önce Lübnan’a getirildiğini bildiren kaynak, Lübnanlı yetkililerin patlayıcıların nasıl aktif hale getirildiğini henüz çözemediğini de sözlerine ekledi.
Wall Street Journal: Cihazların ısındığını fark edenler, patlamadan önce attı
Wall Street Journal (WSJ) ise, patlayan taşınabilir çağrı cihazlarını, Hizbullah’ın kısa süre önce teslim aldığını öne sürdü. Gazetenin haberinde, “Kullanılan çağrı cihazlarının çoğu, grubun geçtiğimiz günlerde aldığı yeni bir partiden geliyordu” ifadesine yer verildi. Hizbullah örgütünden bir kaynak, WSJ’ye açıklamasında, örgütün birçok üyesinin bu cihazları kullandığını söyledi. Patlamaya, patlamalara kötü amaçlı yazılımın neden olduğunu dile getiren kaynak, bazı örgüt üyelerinin cihazların ısındığını fark ederek onları patlamadan attığını anlattı.
“Patlamanın boyutu, sadece bataryadan kaynaklanmadığını gösteriyor”
Yazılım şirketi WithSecure’da araştırma uzmanı ve Europol’de siber suç danışmanı olan MikkoHypponen, “Bu çağrı cihazları muhtemelen bu tür patlamalara neden olacak şekilde bir şekilde modifiye edilmişti; patlamanın boyutu ve gücü bunun sadece bataryadan kaynaklanmadığını gösteriyor” dedi.
Patlayan cihazların üreticisinden ilk açıklama: Biz değil lisans verdiğimiz BAC üretti
Patlayan çağrı cihazlarının Tayvan’daki üreticisi Gold Apollo’nun kurucusu Hsu Ching-kuang, basın açıklaması yaparak patlayan cihazları kendilerinin değil, lisans verdikleri Macaristan’daki bir şirketin ürettiğini söyledi.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan BAC Consulting isimli şirketi, 3 yıl önce kendi markaları altında çağrı cihazını üretmek için yetkilendirdiklerini söyleyen Hsu Ching-kuang”Ürün bizim değildi. Sadece üzerinde bizim markamız vardı” ifadelerini kullandı.