Ana SayfaHaberlerDünyaMacron, Belarus muhalefetiyle masaya oturdu

Macron, Belarus muhalefetiyle masaya oturdu

Lukaşenko muhaliflerinin sürgündeki lideri Tikhanovskaya ile Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bir araya gelen Macron, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve siyasi krizde arabuluculuk için adım atmaya söz verdi, Tikhanovskaya’yı meclis konuşması yapması için Paris’e davet etti.

Önceki gün “Lukaşenko gitmeli” çıkışıyla Belarus tartışmalarına dahil olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugün Lukaşenko muhaliflerinin sürgündeki lideri Svetlana Tikhanovskaya ile Litvanya’da buluştu.

Bu zirve, olaylı 9 Ağustos seçimlerinden sonra ülkeyi terk etmek durumunda kalan Tikhanovskaya’nın bu zamana kadar en üst düzey ikili görüşmesi olarak kayıtlara geçti.

Kadın muhalif lider daha önce Birleşmiş Milletler’de ve Avrupa Parlamentosu’nda konuşmuş, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla görüşmüş, ayrıca Polonya ve Litvanya liderleriyle bir araya gelmişti.

Avrupa’nın Belarus’taki siyasi krizde arabuluculuk yapacağına dair söz veren Macron, 35 dakika süren görüşme sonrası gazetecilere, “Avrupalılar olarak arabuluculuk için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Aracılıkta ilerleme kaydetmek adına AGİT’i yeniden harekete geçireceğiz” dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Belarus’taki siyasi çözümsüzlükte arabuluculuk yapma konusunda yardım teklifinde bulunmuştu.

Toplantıdan sonra Tikhanovskaya da Macron’un sözlerini doğruladı:

“Sayın Macron, rejimden zulüm gören, hapse giren birçok insan olması açısından, zamanın çok önemli olduğunu söyledi ve siyasi tutuklular için elinden geleni yapacağı konusunda söz verdi.”

Görüşme sonrası AFP’ye demeç veren kadın muhalefet lideri “Fransız parlamentosunda konuşma yapmak konusunda bir davet aldık” dedi ve bu daveti kabul ettiklerini duyurdu.

- Advertisment -