Ana SayfaDış HaberMacron, birinci çıkan sol ittifaktan başbakan adayı seçmeyi reddetti: Hükümet dağılır

Macron, birinci çıkan sol ittifaktan başbakan adayı seçmeyi reddetti: Hükümet dağılır

Fransa’da iki aydır yeni bir başbakan atamayan Macron, genel seçimlerde ulusal mecliste en fazla sandalyenin sahibi olan dört solcu partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) bir hükümet kurmasına izin vermedi. Sol ittifakın başbakan adayı Castest: “Hem cumhurbaşkanı hem başbakan hem de parti başkanı olmak isteyen bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız.”

İki ayı aşkın bir süredir hükümetin kurulamadığı Fransa’da siyasi belirsizlik devam ediyor.

Siyasi partilerle görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Macron, seçimlerden ilk sırada çıkan Sol İttifak’a hükümet kurma görevini vermeyi reddetti.

Macron konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu ana kadarki görüşmelerin “adil, samimi ve faydalı” olmasına rağmen pratik bir çözüme ulaşılamadığını belirterek, solcu Yeni Halk Cephesi’nden (NFP) bir başbakan atanması halinde hükümetin muhtemelen hemen dağılacağını söyledi.

Fransa’daki seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak, hükümet kurmak için gerekli salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamadı. Seçimlerde aşırı sağcılar da sandalye sayısını artırırken, seçime ittifak kurarak giren solcu partiler, 193 sandalye ile meclisin en büyük siyasi grubu oldu. Macron’un, kaybettiği seçimlerin ardından yine kendi meclis ittifakı etrafında, merkez sol partilerin desteğini almaya çalıştığı bir hükümet kurmak istemesi eleştirileri de beraberinde getirdi.

Soldan Macron’a: Hem cumhurbaşkanı, hem başbakan hem de parti başkanı…

Meclisin en büyük siyasi grubu olarak hükümet kurma yetkisinin kendilerine verilmesini bekleyen sol ittifak, Macron’un solun ortak başbakan adayı Lucie Castets’i göz ardı eden tutumunu ‘demokratik darbe’olarak görüyor.

Elysee Sarayı dünkü açıklamasında Macron’un hükümet müzakerelerinin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Saray, Yeni Halk Cephesi’den ittifakın aşırı solcu en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’yı (LFI) dışlamasını, geri kalan sol partilerden de ‘meclisteki diğer siyasi partilerle işbirliği’ yapmasını istedi.

Macron’un daha önceki seçimlerde de hedef aldığı aşırı solcu LFI’yı tablo dışı bırakarak sol ittifakı bölme girişimine tepkiler sürüyor. LFI, Macron’u ‘seçim sonuçlarını görmezden geldiği için demokrasi karşıtı darbe’ yapmakla suçlarken cumhurbaşkanının azledilmesi için yasal süreç başlatacaklarını açıkladı.

Sol ittifakın başbakan adayı Castets, Macron’un kendisini başbakan atamamasına ilişkin, “Demokrasinin cumhurbaşkanı gözünde değeri yok” dedi.

Castets, Macron’un gücü elinde tutmak istemesi hakkında da ‘hem cumhurbaşkanı, hem başbakan hem de parti başkanı olmak isteyen bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıya‘ olduklarını söyledi.

- Advertisment -