Ana SayfaDış HaberMacron birinci sol ittifak yerine, merkez sağdan Başbakan atadı: Sol İttifak halkı...

Macron birinci sol ittifak yerine, merkez sağdan Başbakan atadı: Sol İttifak halkı sokağa çağırdı: “Bu bir darbedir’’

Parlamento seçimlerinin ikinci turunda birinci olan Yeni Halk Cephesi 37 yaşındaki Castets’i başbakan adayı olarak göstermişti. Ama Macron’un tercihi, merkez sağcı eski dışişleri bakanı Barnier oldu. Macron’un kararına Yeni Halk Cephesi’nin öncüsü Melenchon’un partisi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) “darbe” dedi ve halkı sokağa çağırdı.

Parlamento seçimlerinin ikinci turundan iki ay sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski dışişleri bakanı ve Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’i Fransa’nın yeni başbakanı olarak atadı.

Seçimlerden birinci çıkan sol Yeni Halk Cephesi 37 yaşındaki Lucie Castets’i başbakan adayı olarak belirlemişti. Ancak Macron, sol ittifaktan Başbakan belirlemeyeceğini açıklamıştı.

Merkez sağ çizgideki Barnier, 2016-2021 yılları arasında AB Brexit Başmüzakerecisi olarak görev yapmış, iki kez de Avrupa Komisyonu’nda Fransa’yı temsil etmişti.

Fransa’da Cumhurbaşkanı tarafından atanan Başbakanlar için ayrıca bir güvenoylaması yapılmıyor. Ama Meclis’te Başbakan aleyhine her an güvensizlik oylaması istenebilir.

Meclis, şu anda neredeyse eşit üç ana blok tarafından kontrol ediliyor: 

Sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), Macron’un merkezci Ensemble ittifakı veaşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi.

Her bir grup, diğerleriyle koalisyon kurmayı. reddettiğini açıkça belirtti. Ancak bu bloklardan hiçbiri, tek başına 289 sandalyelik mutlak çoğunluğu elde edemiyor.

Genel seçimlerin ikinci turuna zaferle bitiren Yeni Halk Cephesi (NFP) Macron’un ataması için  ‘’darbe’’ dedi ve taraftarlarını sokağa çağırdı.

LFI, Macron’un görevden alınması için de bir imza kampanyası başlattı.Ayrıca LFI, başbakan ve hükumetini düşürmek için meclise önerge vereceklerini açıkladı. 

LFI’ in imza kampanyası metni şöyle: 

‘’Ulusal Meclisin dağılmasının ardından Fransız halkı yasama seçimleri sırasında kitlesel bir şekilde harekete geçti. Ancak Emmanuel Macron, eski hükümeti iktidarda tutarak ve kendi programının dışında herhangi bir programın uygulanmasını engelleyerek bu seçimlerin sonucunu tanımayı reddediyor. Bu otoriter sürüklenmenin parlamenter rejimler dünyasında ve temsili demokrasi sisteminde eşi benzeri yok. Bu nedenle Anayasa’nın 68. maddesiyle Cumhurbaşkanının görevden alınması çağrısını destekliyoruz. Bu dilekçeyi imzalayarak milletvekillerinden ve senatörlerden, halkın tercihlerine nihayet saygı duyulan gerçek bir demokrasiye dönüşe izin verecek bu yaklaşım lehine oy vermelerini istiyoruz.’’

‘’MACRON, GÖREVDEN ALINSIN!’’  Mélenchon’un partisi LFI’in kampanyada kullandığı görsel. 

Fransız Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı’nın atadığı başbakan, güven oyuna gerek duymaksızın göreve başlayabiliyor. Fakat meclis çoğunluğunun öne sürebildiği güvensizlik önergesiyle atanan başbakanın görevine son verilebiliyor. Macron’un atadığı Barnier’in başbakan olarak kalabilmesi için merkez sağ, liberal ve merkez sol partilerin desteğini alması gerektiği öne sürülüyor.

- Advertisment -