Ana SayfaHaberlerDünyaMecaz değil: Netanyahu kirli çamaşırlarını dünyaya yıkatıyor

Mecaz değil: Netanyahu kirli çamaşırlarını dünyaya yıkatıyor

Her ülke liderinin ilginç alışkanlıkları vardır, ama Washington Post’un dünkü haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nunki artık göze batmaya başladı: Yurtdışı ziyaretlerine çanta dolusu kirli eşya götürmek.

İsrail Başbakanı Netanyahu, yıllar içinde ABD başkanının misafirhane personeli arasında garip bir ün sahibi oldu. Netanyahu, her Washington ziyaretinde yanında çanta ve valiz dolusu kirli çamaşır getiriyor. Her yabancı liderin ücretsiz yararlandığı çamaşır temizleme hizmetinden en çok Netanyahu faydalanıyor.

Bir ABD yetkilisi, “Sadece Netanyahular böyle ciddi ciddi valizler dolusu kirli eşyayı temizleyelim diye getiriyor ” diyor ve ekliyor: “Bibi’nin üstü üste birkaç ziyaretinde hep böyle yaptığını anladık ve emin olduk.”

İsrailli yetkililer ise Netanyahu’nun “fazla kullanım” iddialarını “absürt” olarak nitelendiriyor. Ama daha önce de İsrail Başbakanı’nın bu tür iddialara konu olduğunu kabul ediyorlar.

Netanyahu 2016’da kendi Başbakanlık ofisini ve İsrail Adalet Bakanı’nı mahkemeye vermiş ve çamaşır yıkama faturalarının bilgi alma hakkı kanunu kapsamında erişime açılmasına engel olmaya çalışmıştı. Hâkim Netanyahu’yu haklı bulmuş, faturalar gizli kalmıştı.

İsrail’in Washington Büyükelçiliği yayımladığı açıklamada, “çamaşır temizleme” suçlamalarının, Netanyahu’nun geçtiğimiz salı günü gerçekleşen barış zirvesinde gösterdiği muazzam başarıyı gölgeleme amacı taşıdığını söyledi:

“Bu son ziyarette örneğin kuru temizleme yoktu, kamuya açık bir toplantı için sadece birkaç gömlek yıkandı ve bir de Başbakan’ın takım elbisesi ve Bayan Netanyahu’nun elbisesi ütülendi. Pardon, Başbakan’ın 12 saatlik İsrail-Washington uçuşunda giydiği pijamalar da yıkandı.”

Bir başka ABD’li yetkili, Netanyahu’nun son ziyaretinde eskisi kadar kirli eşya getirmediğini söyledi.

Fakat kirli çamaşır tartışmalarının kaynağı Washington değil. 2018’de yakın  danışmanlarından Nir Hafetz Netanyahu’ya açılan bir ceza davasını ortaya çıkarmıştı.  Bu davada, Netanyahu’nun eşi Sara’nın “her türden harcamayı saklı tutmak için dalaverelere giriştiği” iddia ediliyordu.

Hefetz, dava konusunda “Her gezisinde en az dört ya da 5 valiz dolusu kirli çamaşır kuru temizlemeye gitmek üzere hazır bulunurdu. Size şunu söyleyeyim, gazeteciler sorunca faturaları bir kontrol edeyim dedim, nasıl olmuşsa, hiçbir şey yazmıyor, saklamışlar” diye konuşmuştu.

Nir Hefetz ve Sara Netanyahu.

Netanyahu, Hefetz’in ortaya çıkardığı davayla ilgili olarak yanlış bir şey yapmadığını savunmuş, olanları “solcu cadı avı” olarak nitelendirmişti.

Brookings Enstitüsünden Eliad Shraga da, Netanyahu’nun ayrıca bir başka ülkenin kaynaklarını kirli çamaşırları için kullanmakla suçlandığını anlattı. Eşi Sara Netanyahu’nun Kasım ayındaki bir günlük Portekiz ziyaretine tam 11 valizle gittiği iddiasını Başbakanlık ofisi “Başka eşyalar da vardı” diyerek yanıtlamıştı.

- Advertisment -