Ana SayfaManşetMEDYA ANALİZ: Bütün tahminlerin yanlış çıktığı efsane bir televizyon programı

MEDYA ANALİZ: Bütün tahminlerin yanlış çıktığı efsane bir televizyon programı

4 Nisan 2008…

Türkiye’de AK Parti’ye kapatma davası açılmış…

ABD’de başkanlık seçimi yılı. Demokratların en favori aday adayı Barack Obama…

Mehmet Ali Birand, 32. Gün programında bu yoğun gündemi konuşmak üzere Türkiye’nin en popüler üç komplo teorisyenini konuk ediyor; Yalçın Küçük, Mahir Kaynak ve Erol Mütercimler.

1 saat 40 dakikalık programda her şey konuşuluyor: Ergenekon davası, İngiltere, İran, Kuzey Irak, 60 darbesi, Amerika’da yaklaşan seçim, Avrupa Birliği, Ordu’dan ihraç edilen 78’li subaylar, İsrail, Kürt sorunu, küresel sermaye, 71 muhtırası, 80 darbesi, 2008 ekonomik krizi, başkanlık sistemi, MHP, Abdullah Gül’ün ingilizcesi ve tabii ki AKP’yi kapatma davası.

Bu birbiriyle ilgisiz gibi duran başlıkları usta isimler ilginç bağlantılarla birbirine bağlıyor.

Örneğin Mahir Kaynak 1960 darbesini yorumlarken Yalçın Küçük rahatsız olup “Neden İsrail’i konuşmuyoruz” diye konuyu değiştiriyor. Tam bir beyin fırtınası.

Üç isim her konuyla ilgili iddialı analizler ve tahminlerde bulunuyor.

Mütercimler’e göre AK Parti kapatılacak ve Ali Babacan başbakan olacak, ordu “balkondan inecek.” Yalçın Küçük de ‘AKP’nin kapatılacağından adı gibi emin. Orhan Pamuk artık esâmîsi okunmayan bir edebiyatçı. Mahir Kaynak’a göre ise “Müslüman kökenli’’ ve siyah Demokrat aday Barack Obama seçimler başlamadan Cumhuriyetçi McCain’e kaybetti.

Diğer konuklara göre Prof. Kaynak daha sakin, iddiasız, analitik ve abartılı jest ve mimiklerden kaçınan haliyle dikkat çekiyor.

Geçen hafta 32. Gün’ün arşiv hesabından paylaşılan bu efsane programın en dikkat çekici özelliği ise şu: Programdaki hiçbir tahmin tutmadı, bütün öngörüler boş çıktı.

AK Parti kapatılmadı. Babacan Başbakan olmadı. Orhan Pamuk hâlâ milyonlarca satıyor. Obama 8 yıl ABD başkanlığı yaptı.

Bugün de televizyonlarda her konuda iddialı tahminler yapan, bu tahminlerinin altını Mahir Kaynak, Yalçın Küçük ve Erol Mütercimler kadar da dolduramayan komplo teorisyenleri var. Gün aşırı yanılıyorlar ama her akşam kendilerine çıkacak bir televizyon kanalı bulabiliyorlar.

- Advertisment -