Ana SayfaHaberlerMedya KritikMEDYA KRİTİK: Biz10 TV’yi DNA testi haberi mi kapattırdı?

MEDYA KRİTİK: Biz10 TV’yi DNA testi haberi mi kapattırdı?

Geçen yıl kurulan ve geniş bir izleyici kitlesine ulaşan Biz10 TV ani bir kararla kapatıldı. Kapatma kararının arkasında ATV’nin tepki çeken Esra Erol programını ilk olarak Biz10 Tv’nin haber yapmasının olduğu iddia ediliyor. Kanalın kurucusu Adem Metan iddiayı reddetse de, Biz10 TV hesaplarından ATV paylaşımı silindi.

Mayıs 2019’da radyocu Adem Metan tarafından kurulan ve kısa sürede Youtube’dan yaptığı yayınları, sosyal medya haberciliğiyle geniş bir izleyici ve takipçi sayısına ulaşan Biz10 TV; sessiz sedasız bir şekilde yayın hayatına son verdi.

Kapatma haberini Twitter hesabından duyuran Adem Metan, “Biz10 TV güzel amaçlarla kuruldu, büyüdü. Şimdi mezun olma vakti. Biz10 TV maceramız bitti. Bir kişinin bile ‘bilerek’ hüzün sebebi olduysak affola. Görüşmek üzere…” dedi.

Metan, Erdoğan ailesi ve AK Parti iktidarına yakın bir isimdi.

2017 referandumunda Evet kampanyasına destek vermiş,

Bilal Erdoğan, Selçuk Bayraktar gibi isimler radyo programına konuk olmuştu.

Sosyal medya hesabından sık sık iktidara destek mesajları paylaşan Metan, 2018 yılında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden en iyi radyo programcısı ödülünü almıştı.

Fakat kulislerde Biz10 TV’nin bu ani kapanma kararının arkasında siyasi nedenler olduğu konuşuluyor.

İddiaların merkezinde, ATV’nin “Esra Erol’da” programında yayımlandıktan sonra çok tepki alan DNA testi olayı var.

Programda, alt komşusu ile ilişki yaşayan bir kadının çocuğunun DNA testi sonucu canlı yayında gerilim müzikleri eşliğinde açıklanmış; çocuğunun komşusundan olduğunu öğrenen kadın sevinç gösterileri yapmıştı. Bu görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu.

Programı haberleştiren ve videosunu sosyal medyada dolaşıma sokan ilk hesap Biz10 TV’ydi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-09-30 16.58.24.png

Programın görüntülerinin yayılmasının ardından özellikle muhafazakâr kesimden ATV’ye yönelik sert eleştiriler yükselmiş, RTÜK’e şikâyetler yağmış, #ATVkapatılsın hashtag’i trending topic listesine girmişti.

Gelen tepkilere Ahaber’den “Kaos seviciler iş başında! Çirkin saldırının arkasında kimler var?” başlıklı bir haberle cevap verilmişti.

Biz10 TV’nin bu haber yüzünden kapatıldığı iddialarına karşı kanalın kurucusu Adem Metan bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı, “Biz10TV hiçbir zaman sizin yaptığınızı yapmadı. Attığınız manşet yalan. Kurulduğu günden bu yana şeffaf habercilik yaptı. Kimse telefon açmadı. Kimse kapat demedi! Aileme daha fazla vakit ayırmak istiyorum. Oğluma daha fazla vakit ayırmak istiyorum. Tek sebep bu” ifadelerini kullandı.

Fakat, Biz10 TV’nin sosyal medya hesaplarındaki diğer haberler yerinde dururken, tartışmaları başlatan Esra Erol’un programıyla ilgili tweet’in silinmiş olduğu dikkat çekti.

Medya kulislerinde dillendirilen bu baskı iddiaları gazetecilerin de gündemindeydi. 

Gazeteci Gürkan Zengin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Biz10 TV, üç-beş gencin amatör bir ruhla kurup gayet başarıyla yönettiği bir youtube kanalıydı. Bu gençlerin başına gelen şey Türkiye’deki medya düzeninin yeni sahiplerinin medyaya ayar verirken kullandıkları yöntemin apaçık zorbalık olduğunu gösteriyor. Bu ‘yeni medya düzeni’nin sahiplerinin vaktiyle çok eleştirdikleri o ’eski düzen’e karşı ağzını açıp söyleyebileceği tek kelime yoktur. ‘Eski düzen’e rahmet okutacak hale geldiler. Zorbalıkla, zulümle âbad olunuyor mu göreceğiz” dedi.

Cüneyt Özdemir de YouTube yayınında Biz10 TV’nin kapanmasıyla ilgili “Adem (Metan) şu anda AKP’nin Z kuşağı ile konuşan tek medya yapımcısıydı. Ya da ikisinden biriydi. Genç kuşağın dilini çözen, twitter’dan, instagram’dan, youtube’dan ürettiği içerikler ile merkez sağa konumlanmış genç bir gazeteci meslektaşımızdı. Kendisinin sıfırdan inşa ettiği bir oluşumdu bu. Gerçekten anlamıyorum. Biz10 TV, AKP’yi destekleyen 5 gazetenin toplam gücünde olan bir kurumdu. Bu adamı alıp omuzlarında gezdirecekleri yerde baksanıza küstürmüşler, niye küsmüş bilmiyorum, neye kızmış bilmiyorum. Ama umarım bu hatadan geri döner” diye konuştu.  

- Advertisment -