Ana SayfaHaberlerMedya KritikMEDYA KRİTİK - Yalan artı provokasyon: ‘Akıncı’nın 2. tura kalmasına sevinen Rumlar...

MEDYA KRİTİK – Yalan artı provokasyon: ‘Akıncı’nın 2. tura kalmasına sevinen Rumlar Maraş’a girmeye kalktı’

Geçen hafta Yunanistan’da suç örgütü ilan edilen Altın Şafak’ın Kıbrıs’ın güneyindeki kardeş örgütü ırkçı ELAM militanları, Maraş’ın açılmasını protesto için sınır kapısında olay çıkardı. Türkiye’de bazı gazeteler ise olayı “Akıncı’nın 2. tura kalmasına sevinen Rumlar Maraş’a girmeye kalktı” diye verdi. Halbuki ELAM, Kıbrıslı Türklerin tamamına ve Akıncı’nın da savunduğu federatif çözüme karşı ırkçı bir hareket.

SON DAKİKA! KKTC’deki seçimle birlikte Akıncı’nın 2. tura kalmasına sevinen Rumlar Maraş’a girmeye kalktı.”

Yeni Şafak muhabirinin dün KKTC seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra bu şekilde paylaştığı video bir anda sosyal medyada yayıldı.

Videoya Mustafa Akıncı’ya hakaret eden yüzlerce yorum geldi.

Yeni Şafak aynı videoyu internet sitesine de haber olarak girdi:

“Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösteren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) taraftarları seçim günü Akıncı’nın ikinci tura kalması ile cesaretlenerek Maraş’ın 46 yıl sonra kısmi olarak açılmasını provoke etti. Derinya Sınır kapısında ellerinde Yunan bayraklarıyla havai fişek atarak protesto düzenleyen Rumlar yangın çıkmasına neden oldu.”

https://www.yenisafak.com/video-galeri/dunya/suriyedeki-orman-yanginlari-kontrol-altina-alinamiyor-2211029

Haberi KKTC’de iktidar partisi UBP’yi destekleyen Kıbrıs Gazetesi de önce şöyle verdi:

“KKTC’de yapılan KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla Başbakan Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan daha fazla oy alması nedeni ile bunu hazmedemeyen Rumlar, Gazimağusa’da bulunan Derinya Sınır Kapısı’nda toplandılar.”

Tepkiler üzerine gazete daha sonra haberini değiştirdi.

https://www.kibrisgazetesi.com/amp/kibris/son-dakika-rumlar-derinya-sinir-kapisinda-kktcye-girmek-icin-h97546.html

Peki ne olmuştu?

TRT Haber’in Lefkoşe kaynaklı haberinden okuyalım:

“Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösteren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) taraftarları geçtiğimiz gün Maraş’ın 46 yıl sonra kısmi olarak açılmasını provoke ederek, Derinya Sınır kapısında havai fişekle protesto düzenledi.”

Gösteriyi yapan Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM), geçen hafta Yunanistan’da yasaklanan Neo-Nazi partisi Altın Şafak’ın Güney Kıbrıs’taki kardeş örgütü olarak kurulmuş olan bir hareket.

2008’de ELAM’ı kuran Christos Christou, eski bir Altın Şafak militanıydı. Daha sonra partileşen ELAM, 2016 seçimlerinde yüzde 3.7 oy alarak 2 milletvekili çıkardı.

Irkçı ELAM şiddete başvuran, bu yüzden yasaklanması istenen bir hareket.

Hedeflerinde üç grup var: Göçmenler, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıs’ta federasyonu savunanlar.

2014 yılında Limasol’da Kıbrıs’ta federasyon yanlısı sol grupların düzenlediği ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın katıldığı bir toplantıya saldırmışlardı.

ELAM geçen yıl da KKTC’nin kuruluş yıldönümünde KKTC bayrağı yakmıştı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Guney-Kibris_ta_-KKTC-bayragi-yakan-ELAM_-ozersay_i-hedef-aldi_5dd148c5.jpg

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, olayı kınayarak şöyle demişti:

“Güney Kıbrıs’ta ırkçı, faşist Elamcılar tarafından KKTC bayrağı yakılmasını kınıyorum. Kıbrıs’ın eşit ortağı Kıbrıslı Türklere ve sembollerine tahammülü ve saygısı olmayan bu örgütün sık sık tekrarladığı yanlışlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Nefret söylemini aşarak nefret eylemine geçen ELAM’ın siyaseten beslendiği düşmanlığa hizmet ettiği açıktır. Kıbrıs’ın geçmişini acılarla dolduran böylesi nefret ve şiddet eylemlerinden hala ders çıkarılmaması endişe vericidir. “Ada’mızın ihtiyacı gencecik insanların yürekleriyle zihinlerini nefretle doldurmak değildir. Nefret hem Kıbrıs hem de insanlık için ağır bir yüktür.”

Kıbrıs’taki AKEL gibi sol partileri ve federasyonu savunan hareketler de ELAM’ın kapatılmasını savunuyor ve sık sık ELAM’ı protesto eden gösteriler düzenliyor.

http://www.yeniduzen.com/elam-bir-an-once-kapatilmalidir-132562h.htm

KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde ELAM şöyle tarif ediliyor:

“Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösteren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM)  2008 yılında kuruldu.  Aşırı Yunan milliyetçiliği ideolojisi ile hareket eden ve Kıbrıs sorunu konusunda federal bir çözümü katı bir şekilde reddeden örgüt, kurulduğu günden beridir KKTC, Kıbrıs Türkleri ve mülteciler aleyhine yayınladığı bildiriler ve düzenlediği organizasyonlar ile bilinmektedir.”

- Advertisment -