Ana SayfaHaberlerEkonomiMerkez Bankası, Erdoğan’ın faiz-enflasyon tezini tekzip etti

Merkez Bankası, Erdoğan’ın faiz-enflasyon tezini tekzip etti

Merkez Bankası beklenen faiz kararını verdi, 475 baz puan faiz artışıyla politika faiz oranını 10.25’ten 15’e yükseltti. Kararı veren Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, açıklamasında faiz artırma kararının ana amacını enflasyonu kontrol altına almak olarak gösterdi ve böylece Erdoğan’ın faiz-enflasyon tezini tekzip etmiş oldu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), hükümetin ekonomide yeni dönem mesajları sonrası merakla beklenen faiz kararını verdi. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 475 baz puan arttırdı; politika faizi oranını yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltti.  

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal başkanlığında toplanan Merkez Bankası PPK, faiz kararını gerekçesiyle birlikte açıkladı.

Gerekçe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son iki konuşmasında da tekrarladığı “enflasyonun sebebi faizdir” tezinin tam zıddı bir ekonomik anlayışı yansıtıyor.

Gerekçede Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için parasal sıkılaştırma, yani faiz yükseltme kararının alındığını vurguluyor.

Kurulun gerekçeli kararı şöyle:

“Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

“Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

“Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

“Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır. Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacaktır.”

- Advertisment -