Ana SayfaHaberlerMetropol’un Mayıs anketi: Erdoğan ikinci turda yüzde 50’yi aşamıyor, Yavaş ve İmamoğlu’nun...

Metropol’un Mayıs anketi: Erdoğan ikinci turda yüzde 50’yi aşamıyor, Yavaş ve İmamoğlu’nun oy oranları düştü

MetroPOLL Araştırma’nın Mayıs ayı bulguları seçime Erdoğan – Demirtaş ve muhalefetin adayı şeklinde üç adayla girilirse seçimin ikinci tura kalacağını ve ikinci turda tüm rakiplerinin Erdoğan’ı geride bırakabileceğini gösteriyor. İlk turda en çok oy alacak muhalefet adayı yüzde 41,6 ile Mansur Yavaş. Yavaş’ın Nisan ayındaki Metropol anketinde oranı yüzde 44’tü. Nisan ayında yüzde 36,2 olan İmamoğlu’nun oy oranı da yüzde 33.9’a geriledi. İki liderin ise oy oranları arttı. Nisan’da yüzde 34.2 olan Akşener yüzde 35’e, yüzde 30,2 olan Kılıçdaroğlu’nun oyu ise yüzde 30.7’ye yükseldi.

MetroPOLL Araştırma’nın kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar, twitter hesabından Türkiye’nin Nabzı Mayıs 2022 araştırmasında yer alan bulgulardan ikisini yayınladı.

Sencar’ın yayınladığı bulgulardan ilki, cumhurbaşkanlığı seçimine Recep Tayyip Erdoğan ve Selahattin Demirtaş ile birlikte üç adaylı bir şekilde gidilmesi halinde ne olacağına dair fikirler veriyor.

Bu araştırmanın sonucuna göre, seçimde Erdoğan’ın karşısına Selahattin Demirtaş’ın da adaylığını koyması halinde; Mansur Yavaş %41.6, Meral Akşener %35,0, Ekrem İmamoğlu %33,9, Kemal Kılıçdaroğlu ise %30,7 oy oranına sahip gözüküyor. Demirtaş’ın oy oranı ise adaylara göre değişmekle birlikte %15,7 ile %17,3 arasında görülüyor. Tüm ihtimallerde hiçbir aday yüzde %50+1 oya ulaşamadığı için seçim ikinci tura kalıyor.

Resim

Araştırma kapsamında, ‘İkinci tura kalan liderlerden hangilerine oy verirsiniz?’ sorusuna da cevap arandı.

Yüzde 50 barajını aşabilen tek isim Yavaş

Sencar’ın paylaştığı bulgulara göre ikinci turda en çok oyu alabilecek isim Mansur Yavaş (%50.3) olarak gözüküyor.

Yavaş’ı %46,7 ile Ekrem İmamoğlu, %43,2 ile Meral Akşener ve %42,7 ile Kemal Kılıçdaroğlu takip ediyor.

Resim

Erdoğan ikinci turda yüzde 50’yi aşamıyor

Bu ihtimallerin hiçbirinde ise Erdoğan’ın oyu %40,9’un üstüne çıkabilmiş gözükmüyor.

Yani seçime üç adayla girilmesi halinde seçim ikinci tura kalıyor ve ikinci turda seçimin sonucunu kararsızlar ve protesto oy kullanacak olanlar belirliyor.

- Advertisment -