Ana SayfaDış HaberMilei’den Zelensky'ye tuhaf sürpriz: Hanuka menorası hediye etti

Milei’den Zelensky’ye tuhaf sürpriz: Hanuka menorası hediye etti

Yahudi olmamasına rağmen Yahudiliğe olan ilgisiyle bilinen, miting meydanlarına şofar sesi ile çıkıp, İsrail bayrağı sallayan Arjantin’in yeni devlet başkanı Javier Milei, Buenos Aires'teki yemin törenine katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'ye karşılama sırasında Hanuka menorası (yedi kollu şamdan) hediye etti.

Milei Pazar günü Arjantin Devlet Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmasında da yemin töreninin Hanuka Bayramı’na denk gelmesinin altını çizmiş ve Roma’ya isyan eden Yahudi komutan Makabi’nin hikayesine atıfta bulunmuştu:

“Bu törenin ışık bayramı Hanuka’da gerçekleşmesi ve aynı zamanda özgürlüğün gerçek özünü kutlaması tesadüf değildir. Makabilerin savaşı, zayıfın güçlüye, azınlığın çoğa, ışığın karanlığa ve genel olarak gerçeğin gerçeğe karşı zaferinin sembolüdür. Bize hiçbir şey yapamayacağımız söylendi çünkü 257 kongre üyesi içinde sadece iki kişiydik. Ayrıca o gün verdiğim cevabın Makabiler Kitabı 3:19’dan bir alıntı olduğunu da hatırlıyorum: Savaşta zafer ordunun büyüklüğüne değil, gökten gelen güce bağlıdır.”

Yahudi olmayan Milei, Arjantinli bir hahamla çalışıyor ve din değiştirmeye ilgi duyduğunu söylüyor. Seçildikten sonraki ilk yurtdışı gezisinde New York’taki Chabad-Lubavitch hahamının mezarını ziyaret eden Milei, Arjantin’in Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma sözü verdiği İsrail’i başkan olarak ilk yurtdışı durağı yapma sözü verdi.

Kampanya mitinglerinde sık sık şofar sesiyle sahneye çıkan Milei, seçimden önceki son halk gösterilerinden birinde Rosario’da büyük bir kalabalığın arasında İsrail bayrağı sallarken görümüştü. Milei Cumartesi gecesi, göreve başlamasının 7 Ekim’de Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin bir grup yakınıyla bir araya gelmiş ve onlarla ve göreve başlama töreni için ülkede bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile Hanuka mumlarını yakmıştı. 

Milei, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymr Zelensky’yi de karşılarken bir sürpriz yaptı ve Yahudi olan Zelensky’ye yedi kollu şamdan hediye etti.

- Advertisment -