Ana SayfaDış HaberMoldova AB’ye “Evet” dedi, Rus yanlısı Gagavuz Türk’ü aday cumhurbaşkanlığında ikinci tura...

Moldova AB’ye “Evet” dedi, Rus yanlısı Gagavuz Türk’ü aday cumhurbaşkanlığında ikinci tura kaldı

Moldova, Rusya’nın gölgesinde Avrupa Birliği ve Cumhurbaşkanlığı için sandığa gitti. Yüzde 50,31, Avrupa Birliği hedefine "evet” derken; yüzde 42 alan Batı yanlısı mevcut cumhurbaşkanı Maya Sandu ile yüzde 26 oy alan Rus yanlısı, Gagavuz Türkü Aleksandr Stoyanoglo ikinci tura kaldı. Cumhurbaşkanı Sandu, Rusya'nın "suç grupları" eliyle 300 bin oyu satın almaya çalıştığını etmişti. Kremlin ise iddiaların delilsiz olduğunu ve Moldova'daki seçimlerin özgür olmadığını savunmuştu.

Moldova’da Cumhurbaşkanı seçimiyle eş zamanlı olarak Avrupa Birliği’ne (AB) katılım referandumu yapıldı.

Avrupa Birliği’ne (AB) katılım referandumunda yüzde 50,31 “evet”, yüzde 49,69 “hayır” oyu çıktı.

Yeniden aday olan Moldova Cumhutbaşkanı Maia Sandu, referandum sonucuyla Moldova halkının “Gelecekleri için verdikleri zorlu mücadelede ilk savaşı kazandıklarını” söyledi.

Referandum sonucu ile Moldova anayasasına Avrupa Birliği hedefine dair bir madde eklenecek.

“Adil olmayan bir mücadelede adil bir şekilde savaştık ve kazandık”

Moldova seçimleri, Rusya gölgesinde geçti. Avrupa Birliği destekçisi mevcut Cumhurbaşkanı Sandu, Rusya’yı seçimlere müdahale ile suçlarken “suç gruplarının” 300 bin oyu satın almaya çalıştığını iddia etti. Rusya, seçimlere müdahaleyi, Rus yanlısı Shor Partisi de suç işlediği iddialarını reddetti. Kremlin, Moldova’daki seçimlerin özgür olmadığını söyledi.

Oylama öncesinde yetkililer dezenformasyon içerdiğini söyledikleri internet kaynaklarını kapattı. 

Ayrıca Rusya’da Moldovalıları kitlesel ayaklanmalar için eğiten bir programı ortaya çıkardıklarını öne sürdü. Shor’un müttefiklerine karşı ceza davaları da açıldı.

Dün geç saatlerde gelen ilk sonuçlara göre, Moldovalıların yaklaşık yüzde 57’si başlangıçta referandumda “hayır” oyu vermiş görünüyordu. Daha fazla oy pusulası sayıldıkça “evet” oyları giderek yükseldi ve bu sabah erken saatlerde “hayır”ı geride bıraktı. Siyasi analist Valeriu Pasha, “evet” oylarının önde çıkmasının tek nedeninin yurtdışında yaşayan ve büyük ölçüde AB entegrasyonunu destekleyen Moldova diasporasının alışılmadık derecede yüksek katılımı olduğunu söyledi.

Referandum sonuçlarının kesinlik kazanmasıyla X hesabından paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Sandu, seçime müdahalelere dikkat çekti:

“Moldova halkı konuştu: ‘AB geleceğimiz artık anayasaya bağlı olacak. Adil olmayan bir mücadelede adil bir şekilde savaştık ve kazandık.’

Ama mücadele bitmedi. Barış, refah ve kendi geleceğimizi inşa etme özgürlüğü için çabalamaya devam edeceğiz.”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yaptığı X paylaşımında Moldova’yı tebrik etti:

“Moldova halkını ve sizi tebrik ediyorum, @sandumaiamd   Yine başardın!  Rusya’nın karma taktikleri karşısında Moldova bağımsız olduğunu, güçlü olduğunu ve Avrupa’da bir gelecek istediğini gösteriyor!”

Gagavuz aday seçimi ikinci tura götürdü

11 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanı seçiminde ise adaylardan hiçbiri yüzde 50’nin üzerinde oy alamadığı için seçim ikinci tura kaldı.

Moldova Merkez Seçim Komisyonunun kesin olmayan verilerine göre, yurt dışında yaşayanlar dahil 3 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 51.68 oldu.

Oyların yüzde 99’unun sayılmasının ardından mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu yüzde 42.21 oy alarak birinci sırada gelirken, Gagavuz Türklerinden Moldova Sosyalistler Partisince (PSRM) aday gösterilen eski Moldova Başsavcısı Aleksandr Stoyanoglo yüzde 26.15 oyla ikinci oldu.

Buna göre, 3 Kasım’da yapılacak ikinci turda Sandu ve Stoyanoglo cumhurbaşkanı koltuğu için yarışacak.

Rusya yanlısı Moldovalılar, Gagavuz Türkleri ve Transdinyesterliler ülkelerinin Batı tarafından sömürüye açılacağını, Rusya’ya karşı savaşa sokulacaklarını ve LGBTİ gibi kavramlar eliyle ‘geleneksel aile yapılarının’ bozulacağını savunan bir seçim kampanyası yürütmüştü.

- Advertisment -