Ana SayfaANALİZLERMuhalifler de ifade hürriyeti sınavında sınıfta kaldı

Muhalifler de ifade hürriyeti sınavında sınıfta kaldı

Stand-up’çılar Pınar Fidan ve Özgür Tosun hakkında Alevilerle ilgili esprileri nedeniyle altı aydan bir yıla kadar hapis talep edildi. İkisi de Alevi olan komedyenleri savcılığa şikâyet edenler arasında Alevi dernekleri ve CHP’li milletvekilleri de var. Onlardan biri de geçen hafta TV’de ordu ile ilgili bir cümlesi nedeniyle hakkında soruşturma açılan Ali Mahir Başarır.

Stand-up’çı Pınar Fidan ve Özgür Tosun hakkında, “halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” iddiasıyla iddianame düzenlendi. Gerekçe, Kadıköy’deki bir barda Aleviler hakkında yaptıkları espriler.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Furkan Okudan tarafından hazırlanan iddianamede, her iki stand-up’çı için altı aydan bir yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kendileri de Alevi olan Pınar Fidan ve Özgür Tosun, stand-up gösterilerinde hayat hikâyelerinden örnekler vererek “ofansif mizah” yapmışlar; bunların bazılarının videoları sosyal medyaya düşünce bazı CHP’li milletvekilleri ile Alevi çevrelerden tepki almışlardı.

İddianamede soruşturmanın ihbar üzerine başladığı yazılı.

Ordu ile ilgili sözü yüzünden soruşturma açılan CHP’li vekil de…

Pınar Fidan ve Özgür Tosun hakkında suç duyurusunda bulunanlar arasında Pir Sultan Abdal Alevi Derneği ve CHP’li bazı milletvekilleri de var.

O milletvekillerinden biri de geçen hafta Habertürk’te söylediği cümle yüzünden hakkında soruşturma açılan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’dı.

Pınar Fidan ve Özgür Tosun, yaptıkları açıklamalarda mizah tarzlarını ve kendilerini izah etmeye çalıştılar ama yine de sosyal linçi ve hukuki süreci durduramadılar.

Savcıya izah ettiler: “Mizah amaçlıydı, özür dilemiştim”

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:ETfUVcNWsAAgtom.jpg

Pınar Doğan savcılık tarafından alınan ifadesinde, “herhangi bir propaganda ve kışkırtma amacıyla eylemde bulunmadığını, sadece mizah yapmak amacıyla bahse konu yerde bulunduğunu, meydana gelen yanlış anlaşılmadan dolayı özür dilediğini, suç işleme kastının olmadığını” söyledi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-12-04 12.23.50.png

Özgür Tosun da ifadesinde, “videonun tamamının kendi beyanlarından oluşmadığını, mizah amaçlı söylenmiş ironi, şaka, kinaye ve taklit içeren sözler olduğunu, bu nedenle üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini” söyledi.

İddianamede, şüphelilerin eyleminin TCK’nin 216/2. maddesinde düzenlenen “halkın bir kesimini aşağılama” suçu kapsamında değerlendirildiği belirtilerek şu değerlendirmede bulunuldu:

“Bu yasa maddesinde tanımlanan suçla korunmak istenen hukuksal yarar, kamu barışının korunmasıdır. Kendisine özgü özellik taşıyan bir hareket suçu olan bu suçun oluşması için halkın bir kesimini oluşturan gayrimuayyen sayıdaki kişilerin aşağılanması, tahkir edilmesi gerekir.”

Hazırlanan iddianame değerlendirilmek üzere Anadolu 21. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Muhalif medyanın ifade hürriyeti sınavı: “Tepki çeken”, “sarf ettiği sözler”

İddianameyle ilgili haberi veren Cumhuriyet, Evrensel gibi sol medya organlarının kullandıkları dil de dikkat çekiciydi.

Yaptığı haberler yüzünden soruşturma geçiren, pek çok yazarı ve yöneticisi yıllarca tutuklu yargılanan Cumhuriyet, iddianameyle ilgili haberinin girişinde “Stand-up programında Aleviler ile ilgili sözleri sosyal medyada tepki toplayan” ibaresini kullandı.

Evrensel ise “Tuz-Biber adlı stand-up gösterisinde sahne alan Pınar Fidan’ın şovu sırasında Alevi vatandaşlara yönelik sarf ettiği ifadeler, sonrasında gündem olmuştu” ifadelerine yer verdi.

- Advertisment -