Ana SayfaHaberlerMurat Mercan, Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi oldu

Murat Mercan, Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi oldu

AK Parti kurucularından, Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan'ı, bizzat Erdoğan arayarak atamayı tebliğ etti. Batı dünyasıyla iyi ilişkileri olan Mercan’ın atanması, yeni ABD yönetimiyle iyi ilişki mesajı olarak yorumlandı.

Türkiye’yi yurt dışında temsil edecek yeni büyükelçilerin atamaları yapıldı. Yeni atananları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ararken, bir isme tebligatı bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. AK Parti kurucularından, iki dönem milletvekilliği yapan Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan, yeni Washington Büyükelçisi olarak atandığını Erdoğan’ın telefonuyla öğrendi.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu olan Mercan, ABD’yi iyi bilen bir isim.

Doktorasını Florida Üniversitesi’nde veren Mercan, Cleveland State University’de doçent unvanını almış, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmıştı.

2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucusu olan Mercan, iki dönem sürdürdüğü Eskişehir milletvekilliği sırasında dış politikayla ilgilendi.

Önce Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Güvenlik ve Savunma Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanlığı’nı yürüten Mercan, daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığı görevini üstlendi.

Bir dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılığı da yapan Mercan, 2017 yılında Tokyo büyükelçisi olarak atanmıştı. Mercan Avrupa ve ABD’yi iyi tanıyan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakın bir isim olarak biliniyor.

Mercan’ın yerine Tokyo Büyükelçiliğine, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Korkut Güngön atandı.

Türkiye’nin yeni Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, yeni Paris Büyükelçisi Refik Ali Onaner ve yeni Roma Büyükelçisi de Ömer Gücük oldu.

Eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yürüttüğü Paris’teki OECD Daimi Temsilciliği’ne, Sabah gazetesi yazarı ve Berat Albayrak’a yakın ekonomist Kerem Alkin atandı.

AFAD Başkanı 38 yaşında büyükelçi oldu

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise Türkiye’nin Tanzanya’daki Darüsselam Büyükelçiliği görevine getirildi. 38 yaşındaki Güllüoğlu, en genç büyükelçi unvanını aldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi olarak atandı.

Şu ana kadar açıklanan diğer atamalar şöyle:

Yunus Demirer, Bratislava Büyükelçiliğine; Hatun Demirer, AGİT Daimi Temsilciliğine; Ali Rıza Güney, Bağdat Büyükelçiliğine; Barış Ulusoy, Beyrut Büyükelçiliğine; Burçin Gönenli, Singapur Büyükelçiliğine; Turgay Tuncer, Abu Dabi Büyükelçiliğine; Zafer Ateş, Ulanbator Büyükelçiliğine; Volkan Işıkçı, Yaounde Büyükelçiliğine.

- Advertisment -