Ana SayfaHaberlerDünyaNavalni'nin yardımcısı 'zehirin otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu' açıkladı

Navalni’nin yardımcısı ‘zehirin otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu’ açıkladı

20 Ağustos'ta Sibirya'dan yola çıkan ve uçakta rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Alexei Navalni'nin ekibi, Noviçok sinir gazının Sibirya'nın Tomsk kentinde uçağa binmeden önce kaldığı oteldeki su şişesinde bulunduğu söyledi.

Navalni’nin bulunduğu uçak Omsk’a acil iniş yapmış; izin çıkmasının ardından muhalif lider burada tedavi gördüğü hastaneden Berlin’e gönderilmişti. Alman uzmanlar, Navalni’nin Noviçok sinir gazıyla zehirlendiğini açıklamıştı.

Navalni’nin ekibi, havaalanında uçağa binmeden önce içtiği çayda zehir olabileceğini söylemişti. Ancak perşembe günü, ekibin idare ettiği Navalni’ye ait instagram hesabında “Şimi anlıyoruz: Otel odasından havalimanına gitmek için çıkmadan önce yapılmış” ifadeleri paylaşıldı.

Navalni’nin ekibi, Kremlin’in kendisini güçlü bir muhalif lider olduğu için zehirlendiğini iddia ederken Kremlin, bu iddiaları reddediyor. Rusya’daki doktorların Navalni’de sinir gazına rastlamadığını söylüyor.

Rusya’da konuyla ilgili resmi bir soruşturma yürütülmedi.

Ancak Navalni’nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Kurumu’nun başındaki Ivan Zidanov, Twitter’da “Saldırının gerçekleştiği Tomsk’ta bir müfettiş, soruşturma kapsamında, Navalni hastalandığı sırada yanında olan kurumun iki çalışanını sorgulamak istiyor.” paylaşımı yaptı.

Navalni’nin zehirlendiğine yönelik açıklamaları sonrası Berlin ve Moskova arasında gerilim yaşanmış; perşembe günü de Avrupa Parlamentosu, uluslararası bir soruşturma yürütülmesi çağrısı yapmıştı.

KAYNAK: BBC Türkçe

- Advertisment -