Oy kullananlar arasında Pedro Almodovar, Sofia Coppola, Barry Jenkins ve Guillermo del Toro gibi Oscar ödüllü yönetmenlerle Chiwetel Ejiofor, Mikey Madison, John Turturro ve Julianne Moore gibi beğenilen oyuncular yer aldı.
Yönetmenlerden biri de Cannes Film Festivali’nde ‘Kış Uykusu’ ile ‘Altın Palmiye’ kazanan Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan’dı.
New York Times’ın 21’inci Yüzyılın En İyi Filmleri listesinin ilk sırasına Güney Koreli yönetmen Bong Jon Ho’nun yönettiği 2019 yapımı ‘Parasite’ filmi seçildi. Bunu ikinci sırada David Lynch’in ‘Mulholland Drive’ ve üçüncü sıradaysa Paul Thomas Anderson’un yönettiği ‘There Will Be Blood’ takip etti.
New York Times’ın listesinde Ceylan’ın bir filmine yer verilmedi.
Ceylan’ın seçtiği 10 filmse şöyle:
About Endlessness (Sonsuzluk Üzerine) – Roy Andersson

İsveçli yönetmen Roy Andersson’un 2019 yapımı filmi, savaşın yarattığı yıkımdan yaşamdaki aşka, umutsuzluktan neşeye insanlığın varoluş öyküsüne odaklanıyor. Film New York Times’ın listesinde yer almadı.
No Country for Old Men (İhtiyarlara Yer Yok) – Joel & Ethan Coen

Coen kardeşlerin 2007 tarihli filmi, 2008 Oscar Ödülleri’nde dört ödül kazanmıştı. Javier Bardem’in canlandırdığı Anton Chigurh karakteriyle zihinlerde yer edinen film, New York Times’ın listesinde altıncı sırada.
Oslo, August 31st (Oslo 31 Ağustos) – Joachim Trier

Norveçli yönetmen Joachim Trier’in Oslo üçlemesinin ikinci filmi olan ‘Oslo 31 Ağustos’ta 34 yaşında intiharın kıyısındaki bir adamın yazın son günü yaşadıkları anlatılıyor. Film 2012’de İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanmıştı. Oslo 31 Ağustos, New York Times’ın listesinde olmasa da yönetmenin 2021’de gösterime giren ve Oslo üçlemesinin üçüncü filmi sayılan ‘Dünyanın En Kötü İnsanı’ı 95’nci sırada kendine yer bulmuş.
Hors Satan – Bruno Dumont

2011 yapımı filmin yönetmenlik koltuğunda Fransız yönetmen Bruno Dumont oturuyor. Fransa’nın bir köyünde serseri bir adamla istismara uğramış genç bir kadının ilişkisinin anlatıldığı film, New York Times’ın listesinde yok. Film gösterime girdiği tarihlerde büyük bir ödül de kazanamamış. Fransız yönetmen, 1999 Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül kazandığı ‘L’humanité (İnsanlık)’ filmiyle tanınıyor.
Stellet Licht (Sessiz Işık) – Carlos Reygadas

Meksikalı yönetmen Carlos Reygadas’ın 2007 yapımı filmi Meksika’da bir aile babasının bir kadına aşık olmasının ardından olanları anlatıyor. Film aynı yıl Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı. New York Times’ın listesindeyse yer almıyor.
Moartea domnului Lazarescu (Bay Lazarescu’nun Ölümü) – Cristi Puiu

Romen yönetmen Cristi Puiu’nun filmi, Lazarescu adında ölmek üzere olan yaşlı bir adamın hastalık sürecinde başına gelenleri anlatıyor. 2005 yapımı film Avrupa’daki birçok film festivalinden ödülle döndü. New York Times’ın listesinde yok.
The Turin Horse – (Torino Atı) Béla Tarr

Ünlü Macar yönetmen Béla Tarr’ın 2011 tarihli meşhur filmi Torino Atı, filozof Friedrich Nietzsche’nin 1889’da Torino’da bir atın kırbaçlanmasına tanık olduktan sonra akıl sağlığını yitirdiği rivayetinden yola çıkıyor. Tarr, bu olayın hemen ardından, dövülen o atın ve sahibinin hayatında neler olabileceğini hayal ederek filmini kuruyor. 2 saat 35 dakika boyunca ağır bir tempoda ilerleyen film, hayatın ağırlığını sade bir şekilde işliyor. Film New York Times’ın listesinde yer almıyor.
Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor) – Apichatpong Weerasethakul

Apichatpong Weerasethakul’un yazdığı ve yönettiği 2010 Tayland yapımı film, 2010 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanmıştı. Filmde böbrek yetmezliğinden ölmek üzere Boonme Amca, taşradaki evinde bir akşam sofrada rahmetli karı ve oğlunu görüyor ve ölümüne yaklaşırken geçmişle de hesaplaşıyor. Filme New York Times’ın listesinde yer verilmedi.
Unknown Pleasures (Bilinmeyen Zevkler) – Jia Zhangke

Ünlü Çinli yönetmen Jia Zhangke’nin 2002 yapımı filminde Batı dünyasının cazibelerine karşı koymaya çalışan iki gencin hikayesi anlatılıyor. Film aynı yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için aday gösterilmiş, ancak ödülü Roman Polanski’nin ‘Piyanist’ filmi kazanmıştı. Bilinmeyen Zevkler de New York Times’ın listesinde yer almıyor.
Zama – Lucrecia Martel

2017’de gösterime giren ‘Zama’, Arjantinli yönetmen Lucrecia Martel’in yönettiği ve Antonio Di Benedetto’nun 1956 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan bir film. Filmde Don Diego de Zama adındaki bir koloni memuru daha itibarlı bir göreve atanmayı bekliyor ve bekledikçe hayal kırıklığı, yalnızlık ve varoluşla karşılıyor. Film, New York Times’ın listesinde yok.