Ana SayfaHaberlerDünyaNYT, Trump’ın vergi kayıtlarını yayımladı: 10 yıl vergi ödememiş, 2016’da sadece 750...

NYT, Trump’ın vergi kayıtlarını yayımladı: 10 yıl vergi ödememiş, 2016’da sadece 750 $ vermiş

New York Times’ın haberi seçim sathı mailine giren ABD’yi salladı. Milyarder Donald Trump’ın 2016 yılında sadece 750 dolar ödediği ortaya çıktı. Trump, son 15 yılın 10’unda ise sıfır Dolar vergi vermiş. Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularına cevap veren Trump: "Sahte haber. Epey bir vergi verdim, denetimden sonra ortaya çıkacak."

New York Times, Pazar günü okurlarının karşısına manşetten verdiği “Trump’ın vergileri kronik kayıplara ve yıllar boyu vergi kaçırmaya işaret ediyor” haberiyle çıktı.

ABD başkanının vergi kayıtları, The Guardian’ın deyimiyle uzun zamandır Amerikan medyası tarafından “Kutsal Kâse” gibi aranıyordu.

Habere göre Trump, 10-15 yıldır hiç gelir vergisi ödemezken vergi kaçırmak için de zararını kârından çok gösterdi. 18 yılın 11’inde hiç vergi ödemeyen Trump, golf dersleri dahil birçok masrafını finansal kayıp göstererek vergi miktarından düşürdü.

Haberin kaynağı açıklanmazken, kayıtlar Trump’ın İç Vergi Hizmetleri‘ine (IRS) verdiği belgelerden oluşuyor

Haberin yayımlanmasının ardından Beyaz Saray’da konuşan Trump önce kendisine karşı oynanan oyunlardan ve Biden’dan söz etti, ardından NYT’nin haberine “Fake News” (Sahte Haber) dedi:

“Aynı hikâyeleri hep dinledik. Aynı soruları bana dört yıl önce sorabilirdiniz, ben de mahkemeye başvurup bu konuda konuşabilirdim. Tamamen sahte haber. Hayır. Aslında vergi ödedim. Ve göreceksiniz vergi ödemelerimi. Şimdi hesap denetimi altında. Uzun zamandır da öyleler. İç Vergi Hizmetleri bana pek iyi davranmadı.”

Trump, gazetecilerin “Bir milyarder neden bu kadar az vergi öder?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Her şeyden önce ben bayağı bir şey ödedim, ayrıca Eyalet Gelir Vergisi de ödedim. New York eyaleti çok para alıyor ve ben de eyalete büyük meblağlar ödedim. Hepsi ortaya çıkacak ama denetimden sonra.”

Trump herkese teşekkür edip ayrılırken arkasından bir gazeteci, “2016 yılına kadarki 15 yılın 10’unda sıfır Dolar vergi vermişsiniz. Bu uygun bir şey mi? ” diyerek seslendi.

Trump ise cevap vermedi.

3 Kasım’da sandıkta Biden’la yarışacak olan Trump, senelerdir medyadan ve rakiplerinden gelen “vergi dökümünü yayımla” çağrılarını geçiştiriyordu.

New York Times’ın 2018’de Trump ailesinin vergi ilişkilerine dair haberi Pulitzer ödülüne layık görülmüştü. O haberde Başkan’ın kızı Ivanka Trump’ın aile şirketinde danışman olarak gösterilip, maaşının vergiden düşüldüğü ortaya çıkarılmıştı.

- Advertisment -