Ana SayfaHaberlerObama ilk kez bu kadar sert: ‘Trump oy hakkımızı gasp ediyor!’

Obama ilk kez bu kadar sert: ‘Trump oy hakkımızı gasp ediyor!’

“Oy kullanabilmek için kavanozdaki şeker sayısını kestirmeye çalıştığımız günler artık geride kalmış olabilir. Ama biz burada otururken dahi, iktidarda birileri insanları oy kullanmaktan caydırmak için elinden geleni yapıyor!”

Eski ABD Başkanı Barack Obama, insan hakları savunuculuğunun öncülerinden John Lewis’in kilisedeki cenaze töreninde bir zamanlar Martin Luther King Jr.’ın da konuştuğu kürsüye çıktı, 2020 seçimleri konusunda ilk kez bu kadar net konuştu. Obama, Trump’ın seçimi erteleme çağrısını sert bir şekilde eleştirdi.

Atlanta’da cenaze töreninin yapıldığı Ebenezer Baptist Kilisesi’nde 40 dakika süren ve sık sık ayağa kalkan izleyicilerin alkışlarıyla kesilen konuşmasında Obama, “seçimleri iptal ettirmeye, oy vermeyi zorlaştırmaya” çalışan Trump’ı ad vermeden eleştirdi, davranışını, bir zamanlar Ku Klux Klan’ın siyahların oy vermesini engellemek için yaptığı “kavanozda kaç şeker var” testine benzetti:

“Oy kullanabilmek için kavanozdaki şeker sayısını kestirmeye çalıştığımız günler artık geride kalmış olabilir. Ama biz burada otururken dahi, iktidarda birileri insanları oy kullanmaktan caydırmak için elinden geleni yapıyor! Oy merkezlerini kapatarak, kısıtlayıcı kimlik yasalarıyla azınlıkları ve öğrencileri hedef alarak ve ameliyatvari oyunlarla oy kullanma hakkımıza saldırarak… Hele bir de insanlara hastalık bulaşmasın diye posta yoluyla kullanılacak oylara bağlı olacak bir seçimde Posta Servisi’nin altını oyarak!”

Donald Trump’ın Twitter’dan paylaştığı seçim erteleme çağrısı büyük yankı uyandırmıştı. Mevcut sistemde Trump’ın Kasım’da gerçekleştirilecek 2020 seçimlerini tek başına erteleme yetkisi bulunmuyor.

Amerika basınına göre Obama’nın bu çıkışı, kariyerindeki en sert konuşma.

John Lewis’in hatırası

Obama’nın cenazesinde konuştuğu John Lewis, 1960’lı yıllara damga vurmuş “Big Six” ekibindeki altı kişiden biri olarak siyah hakları mücadelesinin simge ismiydi. Martin Luther King Jr. gibi isimlerle Afro-Amerikalıların hakları için savaşmıştı, 1987’den beri de Temsilciler Meclisi’ndeydi. 

Lewis, 18 Temmuz akşamı Pankreas kanserinden 80 yaşında hayata gözlerini yummuştu. 

1965 – Alabama polisinin sert müdahalesiyle sonuçlanan Salma yürüyüşü.

Siyaset hayatının dönüm noktalarından biri, Amerika’da ‘Kanlı Pazar’ (Bloody Sunday) olarak hatırlanıyor. Alabama’daki oy hakkı protestoları sırasında eyalet polisi, 600 kadar barışçı göstericiye orantısız güç uygulamış, o zamanlar genç bir aktivist olan Lewis’in kafatasını parçalamıştı. O şiddetin bir numaralı sorumlusu, dönemin ırkçı Alabama Valisi George Wallace’ın ismi dün Obama’nın konuşmasında şöyle geçti:

“George Wallace ölmüş olabilir. Ama barışçıl göstericiler hâlâ Federal Hükümetin görevlendirdiği kolluk kuvvetlerinin biber gazına ve coplarına maruz kalıyor”

Trump’a ilk sesini yükseltenlerden biri Lewis’ti

John Lewis, aynı zamanda Trump’ın adaylığı sırasında sesini yükselten ilk Demokrat senatördü. Lewis’ın  “Trump’ı meşru bir başkan olarak görmüyorum” çıkışına, Bernie Sanders ve Nancy Pelosi dahil Demokrat Parti’den birçok isim karşı çıkmıştı. 

Anma törenine eski başkanlar George W. Bush ve Bill Clinton da katıldı. Lewis’ten “insan hakları kahramanı” diye söz eden Donald Trump ise cenazede yoktu. 

- Advertisment -